“Bulan” tonar ner kravställningen: “Det är inte slaviskt”

Hem » SHL Podcast » “Bulan” tonar ner kravställningen: “Det är inte slaviskt”

Thomas “Bulan” Berglund gjorde sig känd över närmare 800 matcher i Elitserien, inklusive slutspel, som en hårt jobbande lagspelare. Just den typen av spelare som han gärna har i sitt lag nu när han slagit sig in på tränarbanan.
– Jag hade nog gillat den inställningen som tränare hos en spelare, säger Berglund i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Efter att ha avslutat spelarkarriären 2005 med ett SM-guld och närmare 700 grundseriematcher i Elitserien så slog sig Thomas “Bulan” Berglund direkt in på tränarspåret och efter ett par år i moderklubben Piteå HC återvände han till Luleå Hockey. Med tre säsonger som tränare i Brynäs som enda avbrott har 51-åringen varit Norrbotten trogen och nu konstaterar han att tränaren “Bulan” nog hade tyckt mycket om att ha spelaren “Bulan” i sitt lag.

– Ja, det tror jag nog. De hade nog gått ihop. Jag hade inte de kvaliteterna som spelare så att jag kunde glida omkring och vara någon finsnickare. Jag hade mina sidor när jag kunde trolla litegrann, men inte på den absolut högsta nivån. Så jag var nog tvungen att gå in med en stor dos arbetsinsats i mitt spel. Jag hade nog gillat den inställningen som tränare hos en spelare. Att jag försökte göra rätt för mig ute på isen och spela efter mina förmågor. Jag var påslagen för det mesta och ställde krav på mina medspelare och så vidare, säger Berglund i Betssons podcast SHL-podden Retro.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Att hans ledarstil dock skulle vara så pass krävande att spelare till slut tröttnar och inte orkar med efter en tid är dock ingenting som han vill kännas vid.

– Jag tror att det där är väldigt starkt överdrivet. Det kan säkert finnas någon spelare som har uppfattat det så, men det är inte så att det är onormala krav. Det är fullt normala krav som jag och det ledarteam jag har nu försöker motivera varje dag varför vi ska göra på ett visst sätt. Det är inte slaviskt om man säger så. Absolut inte, säger “Bulan” och fortsätter:

– Jag tror inte att det är så jobbigt att spela i. Däremot kan jag tro att spelare som gillar att åka omkring och glida… Jag tror inte att Fredrik Bremberg till exempel hade passat i mitt lag. Jag hade inte gillat det, även om han var grymt skicklig. Samtidigt hade det varit en utmaning att få honom att jobba stenhårt. Då hade han kunnat vara en exceptionellt bra spelare.

Luleå-tränaren menar att det finns ett perfekt exempel på en extremt skicklig spelare som har lärt sig att ta det hårda jobbet i hans trupp idag.

– Ta Linus Klasen som exempel, som är en artist och en otroligt kreativ spelare. Kanske en av de skickligaste med klubba och puck som har funnit i SHL. Att få honom att förstå att han måste jobba hårt och att han gör det. Det är en glädje för mig som tränare att se att det går att få spelare som är på absolut högsta skicklighetsnivå att också jobba hårt för laget, säger han.