Brynäskaptenen: ”Hockey-Sverige borde sträva efter Leksandsfansens drag”

Hem » SHL Podcast » Brynäskaptenen: ”Hockey-Sverige borde sträva efter Leksandsfansens drag”

Bild: Bildbyrån

Ikväll ställs Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist mot Leksand, som han spelade i 2011-2014. Strax innan jul berättade han i SHL-podden möter om hur speciellt det alltid har varit att möta Leksand, och hur han önskar att stämningen i Gävle vore mer som den i Leksand.
– Det är något hockey-Sverige borde sträva efter att få, samma drag och entusiasm som Leksands fans har, säger Blomqvist i SHL-podden.

Jacob ”Jacke” Blomqvist är fostrad i Brynäs och gick alltid och tittade på lagets matcher med sin pappa när han var liten. I SHL-podden möter strax innan jul berättade han om hur speciellt det var när Leksand kom på besök till Gävle.
– Jag kommer framför allt ihåg när det var mot Leksand, för då märkte jag till och med på farsan att det var något extra. Det var mycket bättre stämning i arenan och det var något helt annat. De första minnena när jag var liten var att jag alltid frågade ”när möter de Leksand?” för då visste man att alla skrek och det var fart i arenan, säger han.

Blomqvist lyckades inte slå sig in i Brynäs som 19-åring utan lämnade klubben 2006. Efter en rad säsonger i division 1 och Hockeyallsvenskan kom han tillbaka till SHL och Modo 2010/11, men säsongen efter skrev han på för Leksand.
– Självklart var det speciellt när det blev Leksand, farsan sa att han inte visste vilket lag han skulle hålla på. Men de (mamma och pappa) tyckte bara det var kul, de var ju tvungna att åka upp på varje hemmamatch och kolla när jag spelade där. De blev otroligt imponerade av publiken och stämningen som var i arenan varje match. Det är något hockey-Sverige borde sträva efter att få, samma drag och entusiasm som Leksands fans har.

Brynäs – Leksand är Veckans match på NordicBet. Läs mer här.

Det blev tre säsonger i Leksand för den nuvarande Brynäskaptenen, och han har fina minnen av publiken i Tegera Arena.
– Jag trivdes otroligt bra och jag plussade deras fans och publik hela tiden. Det tycker jag man ska göra. Det var nästan alltid fullsatt och drag på läktarna, även när vi spelade i Hockeyallsvenskan. Det finns inget bättre än att spela när det är det och man rycks med. Har man en lite tung dag blir man ändå taggad av publiken.

Under denna säsongen har Leksand, trots sin bottenplacering haft ett publiksnitt på 5882, medan Brynäs som legat i toppen av tabellen hela säsongen haft 5420.
– Jag tycker det är tråkigt att vi inte kan locka mer publik till matcherna, absolut. Samtidigt tycker jag att det har blivit bättre under de tre åren jag varit här. De (Brynäspubliken) gillar killar som smäller på och när det blir lite gurgel på isen. Men jag tycker att det blivit bättre senaste åren. De är kräsna och det har de all rätt att vara. Jag menar, tittar du upp i taket så hänger det många SM-guld där och de kanske inte bara är nöjda med att vi vinner utan de vill se att vi presterar bra hockey också. Det har de all rätt att göra.

Men Blomqvist, som inför den här säsongen utsågs till lagkapten för första gången i karriären, menar också att det finns ett samband mellan publiken och lagets insats.
– Kommer det mycket folk så kan de sätta press, är det däremot halvtomma läktare så kan de inte begära lika mycket heller. För det är en enorm skillnad att spela om det är 4000 eller 7500 på läktaren. Det ger oss mycket mer stöd, man blir mer taggad och det är roligare att spela.

– Det är klart att man som spelare håller koll på hur mycket folk som är på plats. Redan på uppvärmningen får man en bra bild av hur mycket folk det kommer vara, sen beror det ibland en del på vilket folk som är där. Ibland kan det vara väldigt bra tryck trots att det inte är så mycket folk. Men är det mycket folk blir det automatiskt att man blir mer taggad och det blir roligare att spela.

Lyssna på podcasten i iTunes