Brendheden om Liljewall: ”Oerhört överraskande och kontroversiellt”

Hem » SHL Podcast » Brendheden om Liljewall: ”Oerhört överraskande och kontroversiellt”

För ett par dagar stod det klart att Rögles lagkapten Christopher Liljewall inte får nytt kontrakt och tvingas lämna klubben. Den tidigare Rögle-kaptenen Andrée Brendheden är kritisk mot klubbens agerande.
– Jag tycker att det borde funnits en plats för Christopher i laget. Jag tycker att det är konstigt. Han är en kulturbärare och det finns inte så många som honom kvar i Hockey-Sverige, säger han i senaste avsnittet av SHL-podden.

Christopher Liljewall är fostrad i Rögle och har, förutom två kortare utlåningssejourer, aldrig representerat någon annan klubb än Rögle. Men så förra veckan kom beskedet att den 27-årige centern dumpas av klubben i sitt hjärta.
– Vi argumenterade ingenting, jag fick mest besked om att Rögle har tre kontrakterade centrar och att de vill satsa på dem. Jag önskar klubben lycka till, det är bara tråkigt att jag inte finns med i deras framtidsplaner. Den här klubben betyder så oerhört mycket för mig, sa Liljewall till HD i samband med beskedet.

En som vet hur det är att vara lagkapten i Rögle och tvingas lämna klubben (som dock tvingades sluta på grund av skador) är Andrée Brendheden. I senaste avsnittet av SHL-podden ger han sin bild av Rögles agerande och är kritisk mot att Liljewall inte fick nytt kontrakt.
– Det var ett oerhört överraskande och kontroversiellt beslut. Det har varit mycket uppmärksammat och skrivits om en hel del i lokala tidningar. Jag har skrivit en blogg om det och jag tycker att det borde funnits en plats för Christopher i laget, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är konstigt. Han är en kulturbärare och det finns inte så många som honom kvar i Hockey-Sverige. Som spelar i sin moderklubb och som representerar föreningen på ett bra sätt på alla vis och även varit lagkapten.

Liljewall debuterade i Rögletröjan i Allsvenskan 2008. Då spelade även Brendheden där och de kamperade sedan ihop i fem säsonger till. Brendheden förstår att det kan finnas argument för att klubben vill satsa på en annan center än Liljewall, men tycker det finns något viktigare på spel här.
– Det är väldigt tråkigt och synd. Jag kan till viss del förstå det sportsliga och hur resonemanget går. Men det här är djupare. Jag är inte riktigt säker på att man förstått vad Christopher har betytt för föreningen, men man har nog fått sig en liten väckarklocka nu med tanke på all uppmärksamhet detta har fått. Fansen är väl måttligt nöjda, de flesta i alla fall. Jag känner att man ibland får se förbi det sportsliga en aning och se vad man mer får om man har Christopher i laget. Vi får en omtyckt spelare i alla lägen, fansen älskar honom, han ställer alltid upp, han representerar klubbmärket på ett bra sätt, säger han och påpekar att Liljewall uttryckt sin besvikelse till sin forna lagkamrat:

– Han tycker givetvis det är jättetungt och tråkigt. Men han är professionell och vet att han måste gå vidare och hitta en ny klubb att representera. Så det jobbar nog han och hans agent på nu, att hitta en ny utmaning.

Blir Frölunda klara för SM-final ikväll? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes