Brendheden: ”Klasen blev lätt påverkad av psykningar”

Hem » SHL Podcast » Brendheden: ”Klasen blev lätt påverkad av psykningar”

Bild: Bildbyrån

Trashtalk och psykningar på stjärnspelare tillhör vanligheterna i SHL. André Brendheden berättar i senaste avsnittet av SHL-podden om hur Malmös stjärna Linus Klasen var en av de som tog till sig när han blev psykad.
– När Linus Klasen var i Malmö så kom det direktiv från ledningen att man skulle vara på honom. Han blev lätt påverkad, säger Brendheden.

När Mårthen Bergman intervjuade David Petrasek i SHL-podden möter för en månad sedan berättade HV-legendaren att Niklas Wikegård sa till Petrasek att störa och psyka Robert Burakovsky, då Malmö mötte Leksand 2000/01. Petrasek slog ”Burra” i magen när domaren inte såg vilket fick Burakovsky att ge igen och få matchstraff. André Brendheden ger i senaste avsnittet av SHL-podden flera egna exempel på spelare han mött i karriären som blivit påverkade när Brendheden eller hans lagkamrater varit på dem.
– När Linus Klasen var i Malmö så kom det direktiv från ledningen att man skulle vara på honom. Så är det ju med stjärnspelarna i alla lag. De ska man ligga nära skinnet på. Alla medel är tillåtna, som när Petrasek drog Burakovsky i magen, eller att man tjafsar med dem. Man vill få dem ur balans, säger han.

– Förutom Klasen så kommer jag även ihåg när de hade (Fyodor) Fyodorov i Malmö. Världens bästa namn för övrigt. Det var en som lätt kunde fokusera på annat om man var på honom lite. Zucharello i Modo var också lite så, att man skulle ligga nära honom. Det är ofta de med stjärnstatus som får ta den biten. Många klarar det men vissa av dem blir påverkade.

Det måste finnas vissa som klubbarna har koll på att man kan snacka ur balans?
– Ja, det finns det. Klasen blev lätt påverkad under ett tag, men jag tror också att man lär sig ganska mycket som stjärnspelare. Jag har kanske aldrig haft den rollen själv men jag kan tänka mig att om man får höra det dag ut dag in så blir man van vid det och kan ta det på ett annat sätt. Men givetvis finns det spelare som blir mer påverkade. Sundström i Modo var också lite grinig och blev rätt lätt påverkad när man var på honom. Så det finns alltid lirare som har svårare att acceptera tjatandet och slag i magen.

Har du något exempel som inte brydde sig alls när man var på dem?
– Det är väl typ alla andra, höll jag på att säga. Tomi Kallio hade ganska bra psyke när man var på honom och tjatade, och provade alla finska svordomar man kunde. Men han var rätt duktig på att fokusera på rätt saker. Magnus Johansson i Linköping är också ett rätt tydligt exempel. Man kunde psyka honom hur mycket som helst, det hände ingenting. Hur ofta har man sett honom gruffa rundor eller komma i tjafs?

-> Lyssna på SHL-podden på iTunes