Brendheden: ”Inte rätt att sparka Hånberg”

Hem » SHL Podcast » Brendheden: ”Inte rätt att sparka Hånberg”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Förra veckan tog Karlskronas ledning det något kontroversiella beslutet att sparka huvudtränaren Pelle Hånberg efter att KHK förlorat elva raka matcher. Flera spelare gick ut och beklagade sig över beslutet och SHL-poddens Andrée Brendheden tycker också att beslutet var märkligt.
– Jag personligen tycker inte det var rätt, jag tycker de skulle kört vidare. Det är lite halvtaskigt att han ska behöva bära hundhuvudet för att laget har förlorat elva raka, säger Brendheden i senaste avsnittet av SHL-podden.

Pelle Hånberg tog över Karlskrona inför säsongen 2014/15 och tog laget direkt upp till SHL från Hockeyallsvenskan. Förra säsongen kom laget toksist i grundserien men lyckades klara sig kvar efter 4-1 i matcher i kvalet mot AIK. De var sedan höstens succégäng i SHL, och lovorden haglade över både laget och tränare Hånberg.

Sen kom det nya året och då vände allt för Karlskrona. Under 2017 har de spelat elva matcher, och förlorat alla elva. Det fick KHK-styrelsen att agera, förra veckan sparkade de Pelle Hånberg som var ärlig och öppen med sina känslor och sa rakt ut att han tyckte att det var fel att sparka honom.
– Jag känner att jag kan hålla med honom. Tanken är väl att stoppa någon form av blödning. Karlskrona har egentligen gått lite under Rögles radar då de har fått mycket uppmärksamhet för sin dåliga form, de slutade väl på 13 raka torsk nu. Karlskrona är uppe i elva men det har inte skrivits lika mycket om deras förlusttrend tack vare att Rögle har haft den ännu värre. Så de har klarat sig undan i media lite, säger SHL-poddens Andrée Brendheden i senaste avsnittet ”Gött med petningar”.

Brendheden är precis som många andra hockeyprofiler och ”experter” överraskade över beslutet att sparka honom och tycker inte det var rätt.
– Jag tycker det känns som att Hånberg verkligen varit en ledare som byggt upp föreningen. Förra året hade de inte lag för att prestera i SHL och var tidigt kraftigt avsågade, men han fick ihop gänget och fick de att vara som bäst när det gällde som mest och lyckades hålla dem kvar. Han har byggt upp någonting detta året som kanske fick en för bra start sett till vad de kanske skulle haft och truppen har kapacitet för, de var extremt bra i början. Sen kom verkligheten ikapp dem och lagen började läsa av deras lite mer defensiva struktur i spelet. Men jag ser inte att han har gjort något fel eller hade kunnat göra på något annat sätt. Man vet inte hur snacket går bland spelarna internt i laget, men Hånberg har gjort ett grymt jobb och det var lite sådär att han fick sparken.

– Han har varit bra för Karlskrona. De hade en organisation som behövde Pelle och han kom in i rätt läge och kunde städa upp allt strul som de hade haft med tränare tidigare. De fick harmoni i föreningen. Det tycker jag han har gjort väldigt bra. Det är lite halvtaskigt att han ska behöva bära hundhuvudet för att laget har förlorat elva raka, där får man se till spelarna, tycker jag. Det är deras ansvar.

Det verkar inte som att spelarna heller tyckte de här var ett bra beslut.
– Nej, så kan man tyda vissa kommentarer i sociala medier (se ex. Alexander Bergström nedan). Att det var lite överraskande och kanske inte helt rätt att skicka ut Pelle. Men det är jättesvårt att säga. Jag personligen tycker inte det var rätt, jag tycker de skulle kört vidare. Jag menar de har haft ett sargat gäng och fått ett uppehåll där de kunde samlat ny kraft och förstå att de fortfarande är på en position i tabellen som de kan vara jäkligt nöjda med. Kan vi bara behålla den och gå till play-in så är det mycket bättre än vad de kunde förvänta sig inför säsongen.

Istället för Hånberg tar nu tidigare assisterande tränaren Ove Molin över huvudansvaret men Brendheden har egen erfarenhet av den förändringen, och tror inte det kommer göra någon större skillnad.
– Det har man varit med om och det blir ingen förändring. De kan inte gå in och förändra någonting nu utan de kommer att köra med samma grundspel, idéer och i princip samma femmor. De kommer att rulla vidare, det är bara att det är en annan röst som tidigare har stått bakom och nu tar steget fram. Men det behöver inte betyda någon skillnad överhuvudtaget. Jag vet inte hur Ove (Molin) är som coach men han har inte jättemycket erfarenhet av att vara huvudtränare så det blir en ny utmaning där också som kommer att bli intressant att följa.

Vinner Karlskrona borta mot Rögle imorgon? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Luleå här. 

Lyssna på SHL-podden på iTunes