”Berts domarsågning var en konstruktion”

Hem » SHL Podcast » ”Berts domarsågning var en konstruktion”

Bild: Bildbyrån

Malmö vände 0-4 till seger med 5-4 hemma mot Skellefteå, vars tränare Bert Robertsson sågade domaren på presskonferensen efteråt. Trots att han bara minuter tidigare visat en helt annan förståelse för det omdiskuterade domslutet i direktsändning i CMore.
– Det är en konstruktion, helt klart. Man hinner inte ändra sig på två-tre minuter. Det är en ruggigt intressant reaktion, säger Pär Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.

Tidigare i veckan stod Malmö för en otrolig upphämtning hemma mot Skellefteå, då de gick från 0-4 till 4-4 på sex minuter i slutet av tredje perioden. De plockade sedan även hem bonuspoängen efter att Nils Andersson avgjort i förlängning. På presskonferensen efter matchen var SAIK:s tränare Bert Robertsson rasande på domarbeslutet kring Malmös 3-4-mål, där Malmös Fredrik Händemark störde Skellefteå-keepern Joni Orio. TV-bilderna visade dock att det skedde utanför målgården.
”Målet som videobedöms ska inte vara mål. Målvakten blir påkörd och kan inte göra räddningen så där tycker jag att vi kan ställa högre krav på funktionärerna”, sa Robertsson.

SE PRESSKONFERENSEN HÄR.

Att Robertsson går upp på en presskonferens och uttrycker sitt missnöje om ett domarbeslut som har stor betydelse för matchutgången verkar inte vara så konstigt. Det märkliga var dock att han bara minuter tidigare hade fått se situationen i den direktsända matchintervjun i CMore och till synes inte varit lika rasande:

 

Bert Robertsson var INTE nöjd med domarens beslut.

Publicerat av C More Hockey den 3 januari 2018

– Målet som videogranskas… Jag förstår inte hur de kan döma mål där, jag har ingen aning. För mig blir det väldigt avgörande, säger han innan han får se situationen.

När Robertsson får se målet på en monitor så låter det aningen annorlunda.
– Ja, kontakten är väl utanför bågen så det är väl det de går på. Eh… Ja, säger han.

Förändrar det din syn på målet? (CMore:s Patrik Westberg)
– Det såg mer självklart ut när jag såg det på jumbotronen. Jag tycker ändå att den är diskutabel. Joni står innanför (målområdet) och försöker göra allt han kan för att komma över och rädda pucken och blir påkörd. Det håller jag ändå fast vid, säger Robertsson.

Pär Arlbrandt, som vann SHL:s poängliga 2013/14, menar att Robertssons beslut att vara betydligt hårdare i tonen på presskonferensen än i intervjun en stund tidigare var medvetet och strategiskt.
– Det är en ruggigt intressant reaktion. För först står han ju och säger: ”ja, de tar väl det på att han är utanför målgården”. Efter att han sett situationen. Och lite senare låter det annorlunda. De har förmodligen stängt in sig efter matchen och bestämt sig för en strategi för vad de ska säga. Och så har de kommit på att de måste säga att han är i målgården, annars kan de inte döma bort målet. Det är en konstruktion, helt klart, för man hinner inte ändra sig på två-tre minuter, säger Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.

Tror du att de har snackat ihop sig om vad de ska säga?
– Ja, eller har han själv kommit på att han måste säga att han är i målgården för att målet skulle kunna dömas bort.

Pär Arlbrandt säger att han gillar Robertssons personlighet, men att det blev fel i den här situationen.
– Han står alltid upp för sitt lag till 100 %. Han är en känslomänniska och en profil som det skriks om mycket i dessa dagar. Jag har inga problem med när folk visar så mycket känslor och han står alltid upp för sitt lag. Sen kan man alltid diskutera om det är rätt eller fel. Just i denna situationen så har han rätt i att Ortio blir påkörd men han har inte rätt i att det sker i målgården. Men överlag så gillar jag Bert.

Vinner Skellefteå nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om Robertsson är runt 26.00)