Backstjärnan om beslutet: ”Har längtat efter det här”

Hem » SHL Podcast » Backstjärnan om beslutet: ”Har längtat efter det här”

Efter sviterna från flera hjärnskakningar tvingades förre HV-backen Nils Andersson att avsluta sin hockeykarriär. I SHL-podden berättar han om beslutet, den tuffa vardagen – och ljusa framtiden.
– Det känns som jag börjar om karriären fast på ett helt annat sätt, säger Nils Andersson i avsnittet.

I december 2019 drog Nils Andersson på sig en andra hjärnskakning på kort tid. Perioden efter blev tuff, och HV-backen tvingades då till det svåra beslutet att lägga av, 28 år gammal. I veckans avsnitt av SHL-podden berättar han hur det var att lämna livet som elithockeyspelare.

– Den tuffa perioden var när man inte ville släppa taget. När man letade vägar att komma tillbaka, mötte oändligt många läkare och testade olika grejer. Man fick upp lite hopp, men blev nedkörd igen. Hela tiden leta framsteg för att sen kunna ta sig tillbaka. Det var en otroligt jobbig period, speciellt när man började inse att det finns risk att det inte blir något mer.

När bestämde du dig för att sluta?
– Det var i ett läkarrum, när jag träffade en neurolog som skrev ett utlåtande om mig. När jag läste det utlåtandet kändes det som att läsa om någon annan. Jag har ingen läkarutbildning eller någonting men jag har ändå common sense, och hade jag läst det där hade jag rekommenderat den här spelaren att aldrig sätta sig på en hockeyrink igen. Och det var det som gjorde det ganska enkelt.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


När 28-åringen insåg att hockeykarriären var över började han blicka framåt och fråga sig vad han ville och kunde göra i stället. Ganska snabbt kom han fram till att hockeyn inte var allt.

– Jag kan ju ha andra drömmar. Och min personliga relation till hockey har kanske aldrig varit hockeyn som sport i sig. Det har handlat om att skaffa sig ett mål, ha folk runt omkring som är lika ambitiösa och satsar lika mycket och tillsammans jobba mot målet. Och sen förhoppningsvis någon gång då och då uppnå målet. Att det varit just hockey i sig har inte varit så himla viktigt för mig. Och det tror jag har gjort det lite enklare för mig att komma till nästa steg.

Och trots att nästa steg är långt ifrån isen berättar Andersson att han förlikat sig med beslutet att lägga av. I dag ser han i stället väldigt positivt på framtiden.

– Förutom att jag fortfarande har ganska mycket problem med sviter från hjärnskakningen känns det kanon. Jag har längtat efter det här på många sätt. Inte att jag skulle vilja göra det tidigare men det har alltid varit en parallell tanke att det finns mycket annat också, säger Andersson och fortsätter.

– Det finns ju både upp- och nedsidor men nu känns det jättespännande att skaffa en ny dröm. Det känns som jag börjar om karriären fast på ett helt annat sätt.