Arlbrandt hyllar Växjö-talangen: ”Blir en storstjärna i NHL”

Hem » SHL Podcast » Arlbrandt hyllar Växjö-talangen: ”Blir en storstjärna i NHL”

Bild: Bildbyrån

Växjös Elias Pettersson är på väg att få sitt definitiva genombrott i svensk hockey och ligger just nu femma i SHL:s poängliga. I senaste avsnittet av SHL-podden hyllar före detta poängkungen Pär Arlbrandt 18-åringen ordentligt.
– Det är en supertalang utöver det vanliga. Jag tror att han kommer att bli en storstjärna i NHL om allt flyter på och han undviker skador, säger Arlbrandt.

Förra säsongen gjorde Elias Pettersson sin första hela A-lagssäsong, då i Timrå i Hockeyallsvenskan. Där bildade han fruktat radarpar tillsammans med en annan supertalang, Jonathan Dahlén, och då 17-årige Pettersson kom till slut nia i den allsvenska poängligan, trots nio missade matcher.

I somras valdes han som femma i NHL-draften efter att ha skrivit på för Växjö och när SHL-säsongen drog igång var förväntningarna höga. De har han motsvarat. På de 13 första matcherna har han gjort 15 poäng och ligger just nu femma i SHL:s poängliga.
– Det är en supertalang utöver det vanliga. Jag tror att han kommer att bli en storstjärna i NHL om allt flyter på och han undviker skador. Han har spelsinnet, tekniken, skottet. Jag gillar verkligen vad jag ser och jag tror stenhårt på honom, säger Pär ”Arla” Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.

18-årige Pettersson har konsekvent producerat poäng under säsongen men hans ”minigenombrott” kom förra veckan då han gjorde hattrick samt två assister mot Frölunda. Han kunde dessutom gjort två mål till men Johan Gustavsson stod i vägen på de två frilägena.
– De är jag lite bitter över att jag inte förvaltade men det var min kväll. Vi jobbar väldigt bra för varandra och skapar chanser och idag var det jag som fick glänsa. Det var inget jag trodde när vaknade i morse men det är riktigt roligt, sa han till C More efter matchen.

Petterssons 75 kilo på den 188 centimeter långa kroppen är relativt lite jämfört med jämnåriga talanger men Arlbrandt, som gjorde 71 poäng i SHL 2013/14, menar att det snarare kan fungera till hans fördel.
– Han har varit van vid det under hela hans hockeykarriär, han vet exakt vad han ska göra. Man får tänka annorlunda och han vet exakt hur han ska föra sig där ute. Jag uppfattar honom som rätt stabil på isen och han vinner en hel del närkamper. Det är på grund av smartnessen. Det mest felaktiga han kan göra är att lägga på sig 15-20 kilo så han förlorar rörligheten. Visst ska han lägga på sig men på ett smart sätt så han behåller sin spelstil, han är ju väldigt ”hal”. Det får han inte tappa, det är en av hans fina egenskaper, fortsätter Arlbrandt.

ELIAS PETTERSSONS PROFIL PÅ SHL.SE
ELIAS PETTERSSONS PROFIL PÅ ELITEPROSPECT

Gör Pettersson poäng nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes