Arlbrandt: “HV71 är i högsta grad en guldkandidat”

Hem » SHL Podcast » Arlbrandt: “HV71 är i högsta grad en guldkandidat”

Efter en jobbig höst har HV71 klättrat rejält i SHL-tabellen sedan Stephan “Lillis” Lundh tog över som huvudtränare och nu hyllas Jönköpingslaget som en möjlig SM-guldvinnare senare i vår.
– Det är i högsta grad en guldkandidat, säger den tidigare HV-stjärnan Pär “Arla” Arlbrandt i Betssons podcast SHL-podden.

Det var i slutet av november som HV71, efter fem raka förluster i SHL, valde att gå skilda vägar med guldtränaren från 2017, Johan Lindbom, och istället ersatte honom med rutinerade Stephan “Lillis” Lundh. Ett tränarbyte som gett maximal effekt för Jönköpingslaget, för sedan dess har laget bara kammat noll i fyra ynka matcher och klättrat till en fjärdeplats i tabellen, blott fyra poäng från serieledning.

– Det är imponerande. Det är två tydliga skillnader som jag ser. Det är dels jagar de inte på samma sätt och jag tycker inte att de slösar energi lika mycket och dels, utan de spelar smartare enligt min mening. De drar sig tillbaka ibland när motståndarna har full kontroll och väntar. Jag tycker att många lag i SHL är så pass vana att alla spelare, backar och folk med ännu mindre spelsinne vart ytorna finns, men när du låter de vara kreativa och istället försöka hitta på någonting eget så är det nästan svårare för dem. Förr var det tvärtom, så det tycker jag är smart. Dessutom, när de väl bryter pucken så har de kraften att gå till anfall istället för att precis ha åkt 20 sekunder som en galning. Då är du ju trött, säger den tidigare HV-stjärnan Pär “Arla” Arlbrandt i Betssons podcast SHL-podden och fortsätter:

– Det är den ena skillnaden och sedan tycker jag att det lyser självförtroende och glädje om laget när de spelar. De vågar slå den där sista passningen. Går den inte fram så kanske det blir lite suckar, men det har samtidigt varit rätt mycket öppna mål de har lagt in också. Det tror jag att den nye forwardscoachen (Jonas reds. anm.) Holmström har jobbat mycket med att få in de där sista insticken till riktigt bra lägen.

“Arla” menar även att laget troligtvis har dragit stor nytta av att ha rutinerade spelare som Andreas Thuresson, Nils Andersson, Oscar Sundh och Christoffer Persson i laget. Han tror nämligen aldrig att de stressade upp sig när det gick som sämst under hösten.

– Sedan finns det många äldre i det där laget som jag tror inte fick panik när det gick dåligt, utan de har trott på vad de sysslar med och nu har de fått sin vändning. Det är i högsta grad en guldkandidat, konstaterar Arlbrandt.

Det är dock inte bara spelare med HV71 som moderklubb som är imponerade. I podden konstaterar även Djurgårdsprofilen Christian “Fimpen” Eklund att han ser många positiva tendenser hos smålänningarna.

– Det är en rätt skön start när du byter tränare att få börja vinna direkt. Det är en snöboll som bara rullar på. Jag känner precis som “Arla” att det är ett helt annat lag, men det är samma killar som lirar, säger han.

– Att de har dragit tillbaka det lite och spelar lite mer “old school” känns ju lite som “Lillis”. Det sa vi ju när vi pratade om hur de skulle ändra på saker, att inte jaga bort sig och att spela med lite större marginaler. Det kanske är det som du, “Arla”, säger att de har gjort. De har väntat ut motståndarna lite. Hockeyn kanske är på väg tillbaka dit. Det kanske inte bara är “tuta och köra” längre, fortsätter “Fimpen” innan han blir avbruten av “Arla”.

– Då kan man göra comeback igen (skratt)!

Lyssna på SHL-podden i iTunes