Alsenfelt om relationen med Nihlstorp: ”Han förtjänar väldigt mycket beröm”

Hem » SHL Podcast » Alsenfelt om relationen med Nihlstorp: ”Han förtjänar väldigt mycket beröm”

Bild: Bildbyrån

Oscar Alsenfelt blev utsedd till SHL:s bästa målvakt förra säsongen. I båset stod allt som oftast Cristopher Nihlstorp och stöttade honom, och de båda Malmömålvakterna blev goda vänner trots den speciella situationen.
– Det är han som är grym och förtjänar mer beröm för att det är en svårare situation för honom, säger Alsenfelt i senaste avsnittet av SHL-podden möter.

Inför förra säsongen värvades Cristopher Nihlstorp hem till Malmö och med en frisk Oscar Alsenfelt redo att ta tillbaka förstaspaden efter att succékeepern Jonas Gunnarsson stuckit till NHL så väcktes det frågetecken om hur Malmös ledning och de båda målvakterna skulle hantera konkurrenssituationen. Det ledde till en vänskapsrelation som ingen av dem tidigare hade upplevt med en konkurrerande målvakt. I senaste avsnittet av SHL-podden möter så erkänner Alsenfelt det komplexa i situationen och att det är främst Nihlstorp som ska hyllas, då det gick bäst för Alsenfelt.
– Det var jättekonstigt. Stor jävla eloge till Stoffe hur han hanterar det. Att vara så glad för min skull varje dag och försöka göra mig bättre… Jag har under hela den här tiden sagt att jag är glad över att spela med honom, att vi har blivit så bra vänner, att det funkar så bra och att det är första gången någonsin som jag unnar en målvakt framgång på det sättet. Men det var ju väldigt lätt för mig att säga eftersom jag spelade. Det är drygt av mig att säga det för att det är han som gör det svåra. Det är han som är grym och förtjänar mer beröm för att det är en svårare situation för honom. Det är lätt att vara bra när man håller nollan och allt rullar på, det är svårare när man har varit dålig och ska in igen och vara bra, säger Alsenfelt och fortsätter:

– Han förtjänar väldigt mycket beröm också över hur vi var som målvakter tillsammans förra året. Och hur jag spelade. Jag var tacksam över hur han var men jag kommer vara det mer innerligt om jag får chansen på samma sätt som han var mot mig. Jag hoppas att jag hade varit det ändå men han har visat vägen på ett väldigt moget och bra sätt. Han är grym.

De båda målvakterna växte varandra närmre och närmre under förra säsongen men Alsenfelt påpekar att det var tvunget att komma från Nihlstorp i början, med tanke på att Alsenfelt storspelade och Nihlstorp allt som oftast stod i båset.
– På något sätt fick han styra den processen lite i början. Jag kan ju inte komma och säga ”oh, fan vad gött livet är. Vi är så bra polare.” Jag hoppas att jag var lika bra stöd till honom åt det andra hållet för jag har ju också varit med om det, och han har varit med om det jag var med om. Det har gått upp och ner för bägge. Jag har varit bra innan men jag har också varit ännu sämre än honom innan. Det är den grunden vi har, att vi är lika och har varit med om samma skit. Det gör att vi är på samma nivå. Vi har varit med om ungefär samma saker så det spelar ingen roll vem som är bättre nu för vi är på ungefär samma nivå.

– Det skiljer så lite, jag tycker han har varit bättre än mig på många träningar, han är en sjukt bra målvakt. Men det är så små marginaler så jag hade varit så korkad om jag sagt mig som någon jävla kung på tronen för att man räddar några puckar några matcher. Om jag någonsin tänkt så, så har jag slutat med det för det går lika fort åt andra hållet.

Alsenfelt, som hade en räddningsprocent på 94,5% förra säsongen, erkänner att detta är första gången i sin karriär som han inte känner att han tävlar mot den andra målvakten i laget.
– Tidigare såg man alltid tävlingen mot den andra målvakten, man ville slå sin kollega. Det har förändrats och jag kommer nog aldrig gått tillbaka till det helt. Jag har pratat mycket med Andy (hans och Nihlstorps mentala coach) och det handlar bara om mig, det är jag som styr den processen helt. Man får det man förtjänar om man bara fokuserar på sig själv.

Om du hade bänkats från och med nästa match och ”Stoffe” stått alla matcher och gjort det bra, tror du att du hade känt hundra glädje för honom?
– Ja, det tror jag. Jag unnar verkligen honom att få komma tillbaka och briljera.

På den nivån att du hade blivit lika glad som nu när du står om ni hade vunnit?
– Ja, för nu handlar det också om att jag vill vinna matcher med Malmö. Jag har så bra relation med Sylvegård och jag vet vad det betyder för honom, tränarna och laget. Det är första gången nu som jag känner att det faktiskt är viktigare att vinna med 5-4 än att förlora med 1-0. Jag kan vara glad om vi vunnit med 7-6, tidigare hade jag nog varit lite deppig eftersom den statistiken hänger med hela säsongen.

Cristopher Nihlstorp har varit skadad under nästan hela säsongen (”skada på underkroppen”) och endast spelat två matcher.

Håller Alsenfelt nollan nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om Nihlstorp är runt 1.00.00)

One Reply to “Alsenfelt om relationen med Nihlstorp: ”Han förtjänar väldigt mycket beröm””

  • […] Han har redan lämnat Leksand för Malmö under uppmärksammade former. Inför den här säsongen kunde det bli samma sak igen, fast åt andra hållet. Nu berättar Oscar Alsenfelt om uppgifterna som placerade honom i Leksand. – Det var en låga på så vis att jag förde en dialog med Leksand, och andra lag, säger han i NordicBets podcast SHL-podden. […]