Topp 10 största NHL-spelarna genom tiderna: En definitiv ranking

Hem » SHL Nyheter » Topp 10 största NHL-spelarna genom tiderna: En definitiv ranking

När du tänker på de bästa NHL-spelarna genom tiderna, är namn som Wayne Gretzky, Bobby Orr och Mario Lemieux omedelbart i åtanke. Dessa legender har lämnat ett oförglömligt avtryck på sporten med sin skicklighet, ledarskap och påverkan på spelet.

Men vem av dem förtjänar verkligen den främsta platsen i den definitiva rankningen av de 10 bästa NHL-spelarna genom tiderna? Vilka kriterier bör beaktas för att fastställa ordningen på denna elitlista?

Svaret kan överraska dig när vi dissekerar karriärerna och prestationerna hos dessa hockeyikoner.

Wayne Gretzky

Ansedd som den "Stora," Wayne Gretzky revolutionerade hockeyspelet med sin enastående skicklighet och vision på isen. Hans förmåga att förutse spel och skapa målchanser var oöverträffad, vilket gav honom titeln som den störste NHL-spelaren genom tiderna. Gretzkys karriär sträckte sig över två decennier, under vilken han satte otaliga rekord som fortfarande står sig idag. Från sin tid med Edmonton Oilers till sina senare år med Los Angeles Kings och New York Rangers var Gretzkys påverkan på sporten obestridlig.

Det går inte att diskutera hockeyns historia utan att nämna Gretzkys namn. Hans 894 mål och 2 857 poäng i karriären är vittnesbörd om hans otroliga talang och arbetsmoral. Gretzky spelade inte bara spelet; han behärskade det. Varje gång han beträdde isen visste fansen att de bevittnade något speciellt.

Gretzkys inflytande sträckte sig bortom hans prestationer på isen; han inspirerade generationer av spelare att sträva efter storhet. Hans arv som den "Stora" kommer för alltid att vara inristat i hockeyhistorien.

Bobby Orr

Bobby Orr, en back känd för sin exceptionella skridskoåkning och offensiva skicklighet, omdefinierade rollen som backar i NHL. Hans påverkan på spelet översteg hans position och gjorde honom till en av de största spelarna i NHL:s historia. Orrs förmåga att kontrollera spelet från blålinjen var oöverträffad, och hans spelstil revolutionerade hur backar närmar sig spelet. Här är några anledningar till varför Bobby Orr fortsätter att fängsla fans och spelare likväl:

 • Obotlig på isen, Orrs beslutsamhet och kämpaglöd inspirerade en generation av spelare.
 • Hans skicklighet att göra avgörande mål i kritiska ögonblick lämnade fansen i förundran.
 • Orrs sportsmannaanda och ödmjukhet gjorde honom omtyckt av fansen och gav honom respekt både på och utanför isen.
 • Hans karriär plågades tyvärr av skador, vilket tillförde en känsla av tragedi till hans enastående historia.
 • Bobby Orrs arv lever vidare i hockeyentusiasternas hjärtan, ett vittnesbörd om hans varaktiga inverkan på sporten.

Mario Lemieux

Hyllad för sin exceptionella skicklighet och motståndskraft, Mario Lemieux sticker ut som en legendarisk figur i NHL:s historia. Som center för Pittsburgh Penguins visade Lemieux enastående talang på isen och fick smeknamnet ’Super Mario’ för sina anmärkningsvärda förmågor. Hans kombination av storlek, hastighet och målskyttetalang gjorde honom till en betydande kraft i ligan under sin karriär.

Lemieuxs karriär var inte utan utmaningar, inklusive att övervinna allvarliga hälsoproblem som Hodgkins lymfom. Trots att möta dessa hinder återvände han till spelet och fortsatte att dominera, vilket befäste hans plats bland de största spelarna genom tiderna. Hans förmåga att få de omkring honom att prestera bättre var tydlig i hans spelarprestationer och ledarskap på isen.

Lemieuxs lista över utmärkelser är omfattande och inkluderar flera Stanley Cup-segrar, skytteligasegrar och MVP-utmärkelser. Hans inverkan på spelet sträckte sig bortom hans speldagar, då han senare blev ägare till Penguins och säkerställde att hans arv skulle leva vidare i många år framöver. Mario Lemieuxs bidrag till sporten gör honom till en sann ikon i NHL:s historia.

Gordie Howe

Känd för sin enastående långlivadehet och uthållighet på isen förblir Gordie Howe en legendarisk figur i NHL:s historia. Under sin anmärkningsvärda karriär visade Howe exceptionella färdigheter och en stark tävlingsanda som skiljde honom från sina kollegor.

Här är fem anledningar till varför Gordie Howe fortsätter att fånga hockeyfansens hjärtan:

 • Mr. Hockey: Howes smeknamn, ’Mr. Hockey,’ återspeglar den djupa påverkan han hade på sporten och hans status som en sann ikon inom spelet.

 • Mångsidighet: Howes förmåga att utmärka sig som målskytt, framspelare och fysisk närvaro gjorde honom till en mångsidig spelare som kunde bidra på olika sätt.

 • Mästerskapssuccé: Howes flera Stanley Cup-segrar med Detroit Red Wings understryker hans förmåga att prestera på högsta nivå när det gällde som mest.

 • Motståndskraft: Trots att han stod inför många utmaningar och skador under sin karriär vek Howes motståndskraft och beslutsamhet aldrig.

 • Arv: Howes arv sträcker sig bortom hans prestationer på isen och inspirerar framtida generationer av spelare och fans med sin passion för spelet.

Sidney Crosby

Med sina exceptionella spelar-färdigheter och ledarskap på isen har Sidney Crosby befäst sin plats som en av NHL:s elit-spelare. Känd för sin otroliga spelsyn och förmåga att göra hänförande passningar, höjer Crosby konsekvent spelet för dem runt omkring honom. Hans hockey-IQ är genom taket, vilket gör det möjligt för honom att förutse spel innan de ens utvecklas, vilket gör honom till ett konstant hot på isen.

Crosbys påverkan sträcker sig bortom bara hans offensiva skicklighet; han är en komplett spelare som utmärker sig inom alla aspekter av spelet. Hans arbetsmoral och engagemang för både anfall och försvar skiljer honom från hans jämnåriga. Inte nog med att han gör imponerande poäng, men han tar också stolthet i sina defensiva ansvar, vilket gör honom till en komplett spelare.

Som kapten för Pittsburgh Penguins är Crosbys ledaregenskaper obestridliga. Han leder med exempel, ger alltid 100% på isen och driver sina lagkamrater att göra detsamma. Hans tävlingsinstinkt och vilja att vinna har hjälpt honom att uppnå stor framgång under hela sin karriär, vilket har gett honom en plats bland de största NHL-spelarna genom tiderna.

Maurice Richard

När man överväger Maurice Richards påverkan på hockeyn är det omöjligt att bortse från de poängrekord han krossade under sin lysande karriär.

Hans arv i NHL förblir oöverträffat och befäster hans plats bland de största spelarna genom tiderna.

Richards påverkan på hockey

Maurice Richard, ofta hyllad som ’Rocket’, revolutionerade hockeyspelet med sin enastående skicklighet och outtröttliga beslutsamhet. Hans inflytande sträcker sig bortom statistik och pokaler och lämnar ett oförglömligt avtryck på sporten och dess fans.

 • Kraften i hans slagskott kunde elektrifiera arenor.
 • Hans häftiga konkurrenskraft inspirerade generationer av spelare.
 • Richards förmåga att prestera under press gjorde honom till en legend.
 • Hans passion för spelet tände en eld i hjärtat hos fans över hela världen.
 • Intensiteten med vilken han spelade spelet symboliserade essensen av hockey självt.

Poängrekord slaget

Richards påverkan på hockey satte scenen för de poängrekord som bröts av denna legendariska spelare. Maurice ’Rocket’ Richard var den första spelaren i NHL:s historia att göra 50 mål på 50 matcher, vilket han lyckades med under säsongen 1944-1945. Hans målskytte fortsatte när han blev den första spelaren att nå milstolpen 500 mål, vilket befäste hans plats som en av de främsta målskyttarna genom tiderna.

Richards aggressiva spelstil och enastående målskytte revolutionerade spelet och inspirerade kommande generationer av spelare att pressa gränserna för vad som var möjligt på isen. Hans rekord stod som ett bevis på hans skicklighet och beslutsamhet, vilket cementerade hans arv som en sann ikon inom hockeyvärlden.

Arv i NHL

Revolutionerande spelet med sin aggressiva spelstil och enastående målförmåga, Maurice ’Rocket’ Richards arv i NHL är enastående. Hans påverkan på sporten sträcker sig långt bortom hans statistik och lämnar ett bestående intryck på fans, spelare och ligan själv.

 • Den passion han förde till varje match tände en kärlek för hockey hos otaliga individer.
 • Hans beslutsamhet i motgångens stund fungerar som en inspirationskälla för kommande generationer.
 • Richards outtröttliga arbetsmoral på isen satte en standard för excellens som få har lyckats matcha.
 • Respekten han tjänade från lagkamrater och motståndare talar volymer om hans karaktär och sportsmanship.
 • Även år efter sin pensionering framkallar nämningen av Maurice Richards namn en känsla av vördnad och respekt i hockeyentusiasters hjärtan.

Jaromir Jagr

Du vet att Jagrs karriärprestationer och påverkan på NHL är monumentala.

Hans otroliga förmåga att göra mål och långa karriär i ligan har befäst hans plats bland de stora.

Låt oss utforska hur betydande hans insatser har varit.

Jagrs karriärprestationer

Jaromir Jagrs karriärprestationer i NHL sträcker sig över flera decennier och befäster hans arv som en av de främsta spelarna i sportens historia. Här är fem anmärkningsvärda bedrifter som visar Jagrs enastående skicklighet och engagemang:

 • Att vinna Hart Memorial Trophy år 1999, vilket erkänner honom som ligans mest värdefulla spelare.

 • Att säkra två Stanley Cup-mästerskap med Pittsburgh Penguins år 1991 och 1992.

 • Att bli den tredje högsta målskytten i NHL:s historia, och överträffa milstolpen 700 mål.

 • Att väljas att spela i NHL All-Star Game hela 13 gånger under sin lysande karriär.

 • Att visa enastående långlivadhet genom att spela professionellt ända till 45 års ålder, inspirera fans och medidrottare med sin passion för spelet.

Inverkan på NHL

Att göra en varaktig påverkan på NHL har Jagrs skicklighet och engagemang lämnat ett outplånligt avtryck i sportens historia. Hans inflytande sträckte sig bortom hans spelardagar och inspirerade yngre generationer av spelare att sträva efter storhet.

Jagrs unika spelstil, kännetecknad av hans exceptionella puckhantering och kraftfulla skridskoåkning, revolutionerade spelet och satte nya standarder för offensiv produktion. Hans långa karriär i ligan visade vikten av att bibehålla toppfysisk kondition och en stark arbetsmoral.

Jagrs bidrag till NHL bidrog till att popularisera sporten internationellt och locka fans från hela världen. Hans arv som en av de största NHL-spelarna genom tiderna fortsätter att motivera och forma framtiden för hockey.

Mark Messier

Allmänt betraktad som en legendarisk figur inom hockeyvärlden, är Mark Messiers inverkan på NHL fortfarande oöverträffad. Messiers karriär sträckte sig över 25 säsonger, under vilka han visade enastående ledarskap, skicklighet och beslutsamhet. Här är fem skäl till varför Messier fortsätter att hyllas som en av de största NHL-spelarna genom tiderna:

 • Kapten Modig: Messiers ledaregenskaper var överlägsna, vilket gav honom smeknamnet ’Kaptenen’ för hans modiga och inspirerande uppträdande på och utanför isen.

 • Avgörande Spelare: Känd för sin förmåga att kliva fram när det verkligen gällde, levererade Messier några av de mest minnesvärda prestationerna i NHL:s historia.

 • Fysisk Närvaro: Messiers fysiska spelstil lämnade ett bestående intryck på motståndarna och etablerade honom som en dominerande kraft i ligan.

 • Mästarmentalitet: Med sex Stanley Cup-segrar på sitt CV satte Messiers obevekliga strävan efter framgång standarden för excellens i NHL.

 • Bestående Arv: Även efter pensioneringen fortsätter Messiers arv att inspirera spelare och fans, vilket stadfäster hans plats bland hockeyns stora.

Patrick Roy

Låt oss analysera Patrick Roys dominans i slutspelet och hans långvariga arv inom målvaktsspelet.

Hans förmåga att höja sin prestation under avgörande slutspelsögonblick skiljde honom från sina kollegor.

Roys påverkan på sporten genljuder genom hans innovativa stil och rekordbrytande prestationer.

Analys av dominans i slutspelet

När man analyserar dominans i slutspelet sticker Patrick Roys exceptionella prestationer ut som en referenspunkt för målvakter i NHL:s historia. Hans förmåga att höja sitt spel när det verkligen gällde gjorde det möjligt för honom att säkra fyra Stanley Cup-mästerskap, vilket cementerade hans arv som en av de främsta slutspelets utövare någonsin.

När man undersöker Roys dominans i slutspelet, bör man överväga följande:

 • Avgörande Räddningar: Roy gjorde konsekvent otroliga räddningar i avgörande ögonblick, vilket gav honom smeknamnet ’St. Patrick.’

 • Mentalt Tuff: Hans orubbliga fokus och lugn under press inspirerade tillit hos hans lagkamrater.

 • Stora Matchprestationer: Roys förmåga att leverera enastående prestationer i slutspelet var oöverträffad.

 • Ledarskap: Han ledde genom exempel, motiverande sitt lag med sin uthållighet och engagemang.

 • Arv: Roys påverkan på spelet känns fortfarande idag och fungerar som en inspiration för blivande målvakter.

Målvaktsspelens arv

Patrick Roys arv inom målvaktsspel förkroppsligar excellens och innovation inom NHL. Hans revolutionerande fjärilsstil förändrade positionen och påverkade generationer av målvakter som skulle följa.

Roys mentala styrka och prestationer i högtryckssituationer satte honom i en klass för sig och gav honom smeknamnet ’St. Patrick’. Hans fyra Stanley Cup och tre Conn Smythe Trofér talar volymer om hans påverkan på spelet.

Roys förmåga att höja sitt spel när det verkligen gällde gjorde honom till en fruktad motståndare och en aktad gestalt inom hockeysfären. Hans hängivenhet till yrket och oslagbara tävlingsinstinkt befäste hans status som en av de största målvakterna i NHL:s historia, vilket lämnar ett bestående arv som fortsätter att inspirera blivande målvakter över hela världen.

Bobby Hull

Möjligen en av de mest elektrifierande spelarna i NHL:s historia, Bobby Hull revolutionerade spelet med sin hastighet och kraftfulla slagskott. Hulls påverkan på sporten sträcker sig bortom hans statistik, då han förde en oöverträffad nivå av spänning och skicklighet till isen varje gång han spelade. Här är fem skäl till varför Bobby Hull fortfarande är en legendarisk figur inom hockeyvärlden:

 • Ostoppbar Hastighet: Hulls hastighet på isen var oöverträffad, vilket gjorde honom till ett konstant hot mot motståndarna och en fröjd att se på för fansen.

 • Dundrande Slagskott: Hans kraftfulla slagskott skrämde målvakterna, vilket gav honom smeknamnet ’The Golden Jet’.

 • Karismatisk Personlighet: Hulls karisma och passion för spelet gjorde honom omtyckt av fansen, vilket befäste hans status som en favorit bland fansen.

 • Mästerskaplig Framgång: Hulls bidrag hjälpte hans lag att vinna flera mästerskap, vilket cementerade hans arv som en vinnare.

 • Bestående Inflytande: Även decennier efter sin pension fortsätter Bobby Hulls påverkan på sporten att inspirera spelare och fans.

Vanliga frågor

Hur många Stanley Cup vann var och en av dessa 10 största NHL-spelare under sina karriärer?

För att ta reda på hur många Stanley Cups var och en av dessa 10 bästa NHL-spelare vann under sina karriärer kan du forska om deras individuella prestationer och kontrollera deras statistik för att se deras mästerskapsvinster.

Vilka var några av de största rivaliteterna som dessa spelare stod inför under sin tid i NHL?

Genom sina karriärer stod de inför intensiva rivaliteter i NHL. Från att kämpa mot tuffa motståndare på isen till att tävla om mästerskap, dessa spelare stötte på minnesvärda matcher som brann deras tävlingsanda och fängslade fansen.

Har någon av dessa spelare haft betydande prestationer eller bidrag utanför isen till sporten hockey?

Visst, några av dessa spelare gjorde betydande bidrag utanför isen. Till exempel grundade de välgörenhetsorganisationer, coachade ungdomslag och främjade mångfald inom hockeyn. Deras påverkan utanför isen var lika imponerande som på den.

Hur skiljde sig spelstilarna hos dessa topp 10 spelare från varandra?

När du jämför spelstilarna hos de 10 bästa spelarna kommer du att märka olika färdigheter som hastighet, precision, fysikalitet och finess. Varje spelare förde med sig en unik blandning av talanger, vilket fick dem att sticka ut i sportens historia.

Finns det några mindre kända fakta eller anekdoter om dessa spelare som fans kanske tycker är intressanta?

Visst, fans kanske tycker om att lära sig mindre kända fakta eller anekdoter om dessa spelare. Det kan ge en djupare inblick i spelarnas personligheter och erfarenheter, vilket gör deras arv ännu mer fascinerande och minnesvärt.

Slutsats

Så där har du det, de 10 största NHL-spelarna genom tiderna.

Från Wayne Gretzkys oöverträffade poängrekord till Bobby Orrs revolutionerande spelstil har dessa spelare lämnat ett bestående avtryck på hockeyspelet.

Oavsett om det handlar om Mario Lemieuxs skickliga finesse eller Gordie Howes tuffhet och långlivade karriär har varje spelare på denna lista förtjänat sin plats bland de största genom tiderna.

Hockeyfans kommer för evigt att debattera placeringar, men en sak är säker – dessa spelare är legender på sina egna vis.