SHL Nedräkning – Topp 10 bästa lagen inför SHL säsongen 2021/22: Växjö Lakers

Hem » SHL Nyheter » SHL Nedräkning – Topp 10 bästa lagen inför SHL säsongen 2021/22: Växjö Lakers

Regerande mästarna Växjö Lakers kommer göra sitt bästa för att gå back-to-back, men avbräcken sedan slutet av förra säsongen har varit många. Som ni kan läsa i den här artikeln över topp 10 bästa lagen i SHL, så har Växjö Lakers förlorat många spelare från sin stomme av lagmaskinen som både vann ligan och slutspelet i SHL 2020/21. Kan ett väldigt ungt lag blandat med duktiga erfarna spelare vara ett framgångsrikt recept? Vi väljer i alla fall att tro så, allra helst om dessa unga talanger förverkligar sin genombrottspotential i SHL under säsongen.

 

Snabbfakta Växjö Lakers SHL säsongen 2020/21:

 

 • Placering 2020/21 – 1
 • Mål: 153 (6:a)
 • Insläppta Mål: 112 (1:a)
 • Powerplay: 28,28% (2:a)
 • Boxplay: 82.28% (2:2)
 • Poängkung 2020/21: Elias Pettersson

 

 

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

 

 

Växjö Lakers nyförvärv inför SHL säsongen 2021/22

Växjö Lakers har plockat in hela nio stycken nyförvärv inför SHL säsongen 2021/22. Återigen en hel del unga spelare återfinns på den sidan. Samt en helt ny målvaktsduo som nog kommer trivas bakom Växjös stabila försvar. Men mycket tvivel råder, i varje fall hos SHL-bloggen, om Växjö Lakers lyckats bygga ett guldlag i år igen? De följande nyförvärven har plockats in:

 

 • Janis Kalnins (M)
 • Adam Åhman (M)
 • Arvid Lundberg (B)
 • Ludvig Claesson (B)
 • Julius Nättinen (F)
 • Hugo Gustafsson (F)
 • Hugo Pettersson (F)
 • Glenn Gustafsson (F)
 • Olle Lycksell

 

Efter att legendaren Viktor Fasth lagt plockhandsken på hyllan och Erik Källgren gått till Frölunda, befann sig Växjö i en målvaktslös situation. I Janis Kalnins och Adam Åhman har man därför en sprillans ny målvaktsduo.

Förutom behovet av att täppa till på målvaktssidan så har Växjö Lakers fått in en grym försvarare i Arvid Lundberg. Lundberg är i sin prime, en smart tvåvägsback med bra puckhantering. Lundberg är en komplett spelare som vi räknar som en topp back i SHL sett till framförallt hans defensiva förmåga, samtidigt som han kan producera framåt. Fans känner igen honom, sedan hans tid i Småland har han utvecklats och blivit en ännu bättre spelare under Skellefteå AIK. Kanske inte en fullt ut värdig ersättare till Christian Folin, men så nära inpå som det går. Folin tillkom sent förra säsongen och var grymt bra slutspelet, men som även han gick till Frölunda HC. Lundberg får därför ses som en av de bästa och viktigaste värvningarna för Växjö Lakers.

Sedan har vi som vanligt en del ungtuppar, Växjös scouter gör oftast ett bra jobb med att hitta unga talanger. Mest lovande är Hugo Gustafsson och Hugo Pettersson. Med en tunn forwardssida lär båda dessa spelare få en del istid under säsongen.

 

Spelare att hålla koll på i Växjö Lakers

Växjö har som sagt många unga spelare, fler har tillkommit sedan förra säsongen och i dagens läge består deras lag av hela åtta spelare som är födda 1998 och senare. En situation som alltid skapar en del frågetecken. Hur det blommar ut under säsongen återstår att se, genombrottspotential finns hos de flesta och kan komma att bli avgörande för Växjö nästa säsong.

Kanadensaren Andrew Calof har ruggigt bra säsonger i SHL bakom sig. Förra säsongen såg han ut att gå emot den bästa i sin karriär, men något hände emot slutet av säsongen. Calof slutade producera och tappade till och med sin plats till Victor Stjernborg i slutspelet. Nu har Calofs båda kedjekamrater också lämnat, Jack Drury (NHL) och Emil Pettersson (KHL). Frågan är hur Calof passar in i laget den här säsongen och om han kommer ha en miljö där han kan göra 1 poäng per match (snittet från förra säsongen) eller om vi får något i klass med 2016/17 då han hade 17 poäng på 52 matcher?

Nya målvakten Janis Kalnins kommer att vakta buren under större delen av säsongen. I CHL under försäsongen, över ett väldigt litet sampel, har han haft .95% med 1,7 GAA över fyra matcher. Om det är en indikation för hur han kommer prestera nästa säsong så kan Växjö potentiellt ha en av SHL:s bästa målvakter.

 

Växjös chanser i SHL nästa säsong

Målvaktssidan har en del frågetecken kring sig, en helt oprövad duo. Backsidan däremot är grymt bra, vilket givetvis underlättar för målvakterna. Forwardssidan är däremot tunn. Som historien visat så vinner oftast det laget med bäst offensiv, Lakers hade exempelvis minst antalet insläppta mål förra säsongen. Deras defensiv är på pappret, lite sämre än senaste, men ändå ett av de bästa i SHL. Offensiven däremot är väldigt tunn. Totalt sett är det cirka 161 poäng ut ur dörren. Pontus Holmberg behöver fortsätta säsongen som han avslutade den och samtliga forwards måste hålla ett dugligt poängsnitt om det ska fungera.

 

SHL Bloggen tips för Växjö Lakers

SHL-bloggen tror inte att det blir någon back-to-back för Växjö Lakers. Något som hade varit tufft även om laget hade varit helt intakt. På pappret ser Växjö sämre ut än förra året och det finns som sagt en de frågetecken kring målvakterna och framförallt offensiven. Frågetecken som gör att vi sätter Växjö Lakers på en tredjeplats i SHL säsongen 2021/22.

 

 • SHL speltips: Head-to-Head Växjö Lakers – Skellefteå AIK, Växjö att sluta före Skellefteå i ligan till 1.72 i odds hos Betsson.
 • SHL speltips: Head-to-Head Växjö Lakers – Rögle BK, Växjö att sluta före Rögle i ligan till 1.95 i odds hos Betsson.

 

 

SPELA PÅ VÄXJÖ LAKERS HOS BETSSON