”Frölunda sa: Vi ska inte sparka ut dig”

Hem » SHL Nyheter » ”Frölunda sa: Vi ska inte sparka ut dig”

I drygt sex och ett halvt år har Frölunda varit norrmannen Mats Rosseli Olsens klubbadress, men allt hade kunnat bli annorlunda efter en uppmärksammad aprildag 2016.
– Nu i efterhand så inser jag ju att de hade kunnat bryta kontraktet, säger Rosseli Olsen i Betssons SHL-podden möter.

Våren 2016 blev Frölunda svenska mästare för fjärde gången i klubbens historia och för första gången i sin aktiva karriär fick norrmannen Mats Rosseli Olsen fira ett SM-guld. Hans firande kom dock att bli klart mycket mer uppmärksammat än någon annans.

När IFK Göteborg tog emot Malmö FF i fotbollsallsvenskan i april samma år valde ett gäng Frölunda-spelare att gå på matchen och under ett längre spelavbrott (på grund av att ett knallskott kastats in mot MFF-spelaren Tobias Sana) valde Rosseli Olsen plötsligt att springa in på planen, fram till bollen och skjuta den i mål.
– Ja, det blev mål, men det räknas väl inte i statistiken, haha, säger norrmannen nu till Betssons SHL-podden möter.

Händelsen fick enormt utrymme i media den följande tiden och inte blev det mindre när det tillslut bestämdes att matchen inte skulle spelas klart och att Malmö FF skulle tilldömas segern med 3-0 (ställningen var 0-0 när matchen avbröts). Ett beslut som grundade sig i det knallskott som kastats mot Tobias Sana, men som enligt många blev lättare att fatta när ”folk” även sprang in på planen.
– Jag försöker att inte se tillbaka så mycket på det, men vi kan väl säga att om jag hade fått chansen att göra det igen så hade jag inte gjort det. Det kan jag säga. Det blev bara fel hela grejen och det är klart att det är någonting jag ångrar, men som jag aldrig kan göra ogjort. Jag hade inte gjort om det i alla fall, säger Mats Rosseli Olsen och fortsätter:

– Det var ju inte meningen att på något sätt förolämpa någon, men jag ser ju också att det kan ha gjort det och att det blev fel på så sätt. När det väl hände så tänkte jag väl inte att det skulle ta sådana proportioner, men det var väl inte så genomtänkt. Jag skulle aldrig ha gjort det, men nu är det gjort och jag kan inte göra någonting åt det. Jag fick ett straff och det har jag tagit. Nu känns det som att vi har gått vidare från det.

Får du kolla på matcher idag?
– Ja, jag var avstängd, men nu får jag gå igen.

Trots all uppståndelse kring händelsen på Gamla Ullevi så valde Frölunda att satsa vidare på forwarden. Något de kom fram till relativt omgående.
– Det är klart att jag blev rädd för vad Frölunda skulle säga. I efterhand så tänker jag väl att om det hade blivit en ännu större grej så hade de kanske blivit tvungna att göra någonting. Innan jag pratade med dem så visste jag ju ingenting och det är klart att jag undrade hur allvarligt det var, men de stöttade mig. Alltså, de stöttade ju inte det jag gjorde, men jag tycker att de backade upp mig på ett bra sätt och förstod att det även var tufft för mig. Jag tycker att jag fick bra hjälp och att Frölunda löste det på ett riktigt bra sätt.

Han du bli orolig för att de skulle bryta kontraktet?
– Nej, egentligen inte. Jag trodde väl inte att det skulle gå så lång, men det är klart… Jo, kanske när man tänker på det så, men jag tänker att det mest gick ut över mig själv. Jag tänkte faktiskt att det skulle gå bra, men nu i efterhand så inser jag ju att de hade kunnat bryta kontraktet.
– Jag pratade med dem ganska snabbt efteråt och då sa de att ”det var ju inte bra gjort, men vi ska inte sparka ut dig och vända dig ryggen. Vi löser det här tillsammans”, så det gick ju bra, men det var ju tungt i några dagar där.

Pratade du med några av IFK Göteborgs spelare efteråt?
– Ja, Haitam (Aleesami, norsk dåvarande vänsterback i Blåvitt och kompis till Mats reds. anm.) var ju där då och jag kände ju några fler i laget tack vare honom. De sade väl bara att ”det var ju inte bra, men vi förlåter dig. Det var ju inte som att du gjorde någon illa eller att någon kom till skada, så det är okej, men du skulle inte ha gjort det”.

Senare i intervjun får Rosseli Olsen frågan hur han skulle vilja att karriärens sista match ser ut, om han får regissera den helt själv. Svaret blir att han vill avsluta karriären med ännu ett SM-guld med Frölunda, men det ska inte firas med att springa in på Ullevis gräsmatta.
– Nej (skratt)! Jag kommer att hålla koll på gubbarna, så att det inte är någon som springer in på Ullevi. Jag får hålla koll på de yngre.

SHL-podden på Twitter

SHL-bloggen på Twitter

SHL-podden är Betssons podcast om svensk hockey och produceras av Med Vän Kommunikation.