Redhawks-stjärnan: “Grabben behövde en avhyvling”

Hem » SHL Nyheter » Redhawks-stjärnan: “Grabben behövde en avhyvling”

Malmö Redhawks-backen Jens Olsson hamnade i blickfånget under förra säsongen då han hamnade i en hetsk ordväxling med en ispojke i Mora. En händelse där 33-åringen inte alls ångrar sitt beteende.
– Han behövde ha en avhyvling den där grabben, säger Olsson i Betssons podcast SHL-podden möter.

Det var i slutet av januari som Malmö Redhawks gästade Mora IK i SHL och gästernas Jens Olsson hamnade i de flestas blickfång. Det var dock inte för något som den 33-årige backen gjorde i spelet, utan för att han under ett power break blev påkörd av en kille som skulle skrapa isen, föll till marken och svarade med att slita tag i killens tröja och skälla ut honom. Händelsen fick enormt utrymme i media, men trots att även Malmö Redhawks officiellt tog avstånd från händelsen så menar Olsson själv än idag att han inte alls gjorde någonting fel.

– Det är en sådan sak som blir så uppförstorat medialt. I de lägena är media inte roliga att ha att göra med. De kan vinkla vissa saker på ett sådant sätt att folk som läser det får en helt annat bild av vad som har hänt och så vidare. Jag kommer ihåg själv att det stod någonstans att jag hade kommit i slagsmål med en ispojke och jag menar, han var väl 15 år och i mina ögon är inte det en pojke. Dessutom hade jag inte slagit honom, men det är väl så med media. När de har tråkigt på jobbet och inte har någonting att skriva om så blir små saker lätt extremt stora, säger han i Betssons podcast SHL-podden möter.

– Jag ångrar inte hur jag agerade där och det gjorde jag inte då heller. Det var väl kanske den där pappa-instinkten som kom in att “nu får det fan vara nog” och “nu får du uppföra dig ordentligt här” som gjorde att jag agerade som jag gjorde. Det enda är väl att jag kanske inte skulle ha tagit tag i hans tröja. Det är väl det som ser dumt ut i media, för då kan de vinkla det på det viset, men nej… Han behövde ha en avhyvling den där grabben, fortsätter han.

Kände du, när du såg det i efterhand, att “aj då, det här ser inte bra ut”?
– Man kan ju ha den känslan att man har gjort någonting dumt och så tänker man att “hoppas inte det här syns i media” eller att man blir uthängd på det viset, men jag hade inte den känslan. Jag kände att jag hade agerat rätt och jag tänkte att jag inte hade någonting att skämmas för. Media får vinkla det hur de vill, ljuga och skriva rubriker som kanske inte speglar händelsen. Jag kände att jag sket fullständigt i det och att han gjorde en sådan grej som man bara inte gör. Det handlar om respekt mot äldre och det kanske speglar dagens samhälle att den här respekten för äldre kanske inte finns likadant nu den kanske gjorde för några år sedan, men det handlar också om media. Hur media vinklar saker och ting gör att det uppfattas på fel sätt och där har ju media en jäkla slagkraft i att kunna vinkla saker som de vill.

Den rutinerade backen menar att han helt enkelt inte hann flytta på sig och att det inte alls var tal om att han stod i vägen med avsikt eller ignorerade killens uppmaningar att flytta sig.
– Absolut inte, men det är ju återigen det här med respekt. Vi respekterar dem och det har aldrig varit något problem på något annat ställe. Man kan stå vid sargen och prata med sin tränare och då har de stannat och väntat i lugn och ro och då har man flytta på sig eftersom man respekterar deras jobb. Ibland så är man inne i samtalet med tränaren och kanske inte tänker på att de kommer, men då har de stannat helt enkelt. Det var samma sak i Mora. Jag stod inte längre tid vid sargen än vad jag gjort någon annanstans, men han respekterade inte det och det sa jag till honom också. När jag stod där så hann jag inte flytta på mig eftersom att han körde på mig direkt och sedan körde han på mig igen och sedan försvann benen på mig (skratt).

Blev du förvånad?
– Ja, oerhört faktiskt. Jag blev väldigt förvånad över att bli undanskyfflad på det viset.

Det blev en ganska rolig scen.
– Ja, det ser ju ganska roligt ut och det är ju ingenting man förväntar sig ska hända. Du ser ju säkert att spelare är snabbare att flytta på sig uppe i Mora nu, för rätt vad det är så kanske han kommer där med skyffeln igen.

Trots att händelsen fick mycket utrymme i media så anser Jens Olsson att han inte alls har fått speciellt mycket kritik för vad som hände.
– Nej, alltså jag läser inte så mycket om vad som sägs och skrivs. Jag upplevde inte att jag fick utstå en massa skit.

Det känns som en sådan sak som folk som inte brukar titta på hockey kan tycka till om.
– Det är ju oftast de som gör det. De som inte är så insatta i idrotten är ju världsmästare när de sitter framför tangentbordet och ska föra fram sina idéer. De får ju väldigt stora rubriker när de väl sätter igång och skriver, men nej. Från min sida var det ganska lugnt eftersom att jag tyckte att jag hade handlat och agerat på ett korrekt sätt.

Lyssna på SHL-podden i iTunes här

SHL-podden på Twitter

SHL-bloggen på Twitter

SHL-podden är Betssons podcast om svensk hockey och produceras av Med Vän Kommunikation.