SHL Nyhet: Brynäs IF plockar in NHL målvakten Veini Vehviläinen från Toronto Maple Leafs

Hem » SHL Nyheter » SHL Nyhet: Brynäs IF plockar in NHL målvakten Veini Vehviläinen från Toronto Maple Leafs

Brynäs hade ingen vidare säsong ifjol, i säsongen 2021/22 måste de ta tillvara på chansen att spela i SHL. Ett viktigt steg i rätt riktning är att förbättra bakåt, få individuella spelare är viktigare än den som vaktar målet. Vi ser gång på gång i slutspel att det ofta kommer till målvakten att avgöra vilket av två lika bra lag kommer ut som vinnare. Detsamma gäller kvalspel, och givetvis har det ett påverkan på vart laget slutar i tabellen i slutet av säsongen. Brynäs har anställt en ny tränare, Mikko Manner, samt hela sju stycken nya spelare.

Den senaste i raden är målvakten Veini Vehviläinen som närmast spelat i NHL. Definitivt en av de viktigaste värvningarna för Brynäs inför den kommande säsongen. Vehviläinen förväntas vakta buren redan i första matchen av SHL säsongen 2021/22 borta mot Frölunda HC den 11/9. Där är Brynäs IF underdogs med oddset 4.15 att vinna hos Betsson.

 

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

 

Veini Vehviläinen karriär fram till SHL säsongen 2021/22

Vehviläinen är 24 år gammal och har redan hunnit med en del, inklusive ett guld i JVM 2017 och ett VM-guld med Finland 2019. Redan som sextonåring var han huvudmålvakt för JYP Jyväskylä juniorer, samma år som de vann Junior SM-Liiga A 2013/14. Året därpå, som sjuttonåring gjorde han professionell i Mestis Liiga för JYPs utvecklingslag. 2017 fick han kontrakt med SM-Liiga klubben Oulun Kärpät och blev ligans yngsta målvakt. Den säsongen, 2017/18 kom att bli ett genombrott för Vehviläinen. Kärpät vann slutspelet, Vehviläinen blev uttagen till All-star laget och blev även utnämnd som ligans bästa målvakt.

Framgångarna gjorde att scouter från NHL fick upp ögonen och i NHL draften 2018 blev han vald 173:e i ordningen av Columbus Blue Jackets. Han fortsatte med Kärpät och hade ännu en lysande säsong, han ledde ligan och slutspelet i räddningsprocent. Kärpät tog sig till SM-Liiga final igen, men föll i finalen mot HPK. Han fortsatte spela i Finland fram till NHL säsongen 2020/21. Under den gångna säsongen blev han kallad till Columbus Blue Jackets där han gjorde ett inhopp i en NHL match och en match i deras AHL lag. Därefter blev han trejdad till Toronto Maple Leafs. Där fick han aldrig chansen utan det blev istället fyra stycken AHL matcher med Toronto Marlies (.908). Vehviläinen vill tillbaka till staterna, men förutsättningarna att utvecklas är bättre i SHL där han nu befinner sig under ettårskontrakt.

 

Vad den nya Brynäs spelaren Veini Vehviläinen säger om flytten, laget och sin roll

– Jag satt fast i Nordamerika utan en riktig möjlighet att få visa upp min potential på NHL-nivå så det kändes jättebra när Brynäs visade intresse för mig. Jag har hört att Gävle är en väldigt passionerad hockeystad och att det finns en vinnartradition i klubben.
– Som målvakt är jag ganska lugn och litar mycket på mitt spelsinne. Jag vill alltid ge laget en chans att vinna och nu vill jag ta nästa steg i karriären och visa att jag är en toppmålvakt i SHL.

 

Vad huvudtränaren Mikko Manner säger om den nye målvakten

– Veini är riktigt ambitiös och tävlingsinriktad. En av hans bästa egenskaper är hans mentala styrka att vara som bäst när det verkligen gäller. Han är en fin och hårt jobbande person som vill ta nästa steg och Brynäs är en perfekt plats för honom att fortsätta sin karriär.

 

Hur förbättrar värvningen Brynäs IF:s chanser i SHL nästa säsong?

Som vi skrev inledningsvis, en bra målvakt är otroligt viktigt för Brynäs IF överlevnad i SHL den kommande säsongen. Med sju nya spelare krävs det att det fundamentala bakåt fungerar som det ska. Vehviläinen kommer definitivt vara en avgörande del i Brynäs när det kommer till klubbens överlevnad på kort sikt. Att han startar och är huvudmålvakt råder det ingen tvivel om. Förhoppningarna är att han producerar samma statistik som i Kärpät och ses som en av SHL:s bästa målvakter.