SHL Se & Hör: Djurgården klar med utredning och fler återbetalningsskyldiga SHL-klubbar

Hem » SHL Nyheter » SHL Se & Hör: Djurgården klar med utredning och fler återbetalningsskyldiga SHL-klubbar

En hel del nyheter av ekonomisk karaktär den gångna veckan, bland annat flera återbetalningsskyldiga SHL-klubbar, samt det vanliga drevet kring Djurgårdens IF.

Djurgården kommer ut med en rapport kring kränkande särbehandling av Linus Videll, samtidigt avstår Videll från spel på grund av en existerande hotbild

Förra veckan skrev vi om att Linus Videll som spelar för Djurgårdens IF rapporterat klubben för kränkande särbehandling. Alla detaljer kring ärendet är inte känt ännu, men huvudpersonerna i ärendet har pekats ut att vara Videll och före detta tränaren Barry Smith.

Under veckan svarade Smith på anklagelserna:

– Jag har coachat i 40 år i många olika länder och jag behandlar inte människor orättvist.

Samtidigt kom Djurgården ut med en rapport som detaljerar vad som gjorts, slutsatser, samt avslutande kommentarer på ärendet. Bland annat skriver man att:

“Vi beklagar den uppkomna situationen och att den har påverkat spelarens välmående. Vår ambition är att vara en arbetsplats som präglas av glädje, respekt och delaktighet.”

Samtidigt är historien inte över ännu, enligt Linus Videll har han inte kunnat delta i matcherna sedan i mitten av Oktober på grund av att det finns en hotbild mot honom. Enligt uppgifter är det Djurgårdens VD Thomas Kraft som tagit det beslutet tillsammans med klubbens säkershetsteam. Tråkigt nog har en hotbild utvecklats i olika supporterforum och sociala kanaler.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Leksands IF överklagar beslut från Tillväxtverket

I vår SHL nyhetsuppdatering från Oktober skrev vi om att Leksand blivit återbetalningsskyldiga på ett belopp av 2,9 miljoner kronor. Pengarna som tilldelats klubben i Coronastöd. Man plockade då in en advokatbyrå för att hjälpa byrån överklaga beslutet. Häromdagen lämnade man in en överklagan till Förvaltningsrätten i Stockholm. Enligt Leksands IF och advokatbyrån DLA Piper är grunden för beslutet från Tillväxtverket bristande på flera punkter. Om man läser pressmeddelandet ser det ut som att klubben har många ben att stå på i ärendet.

Fler återbetalningsskyldiga SHL-klubbar: Örebro HK

Under veckan kom uppgifter om att Örebro HK på samma sätt fått order om att betala tillbaka pengar som man fått i Coronastöd, så kallat permitteringsstöd. Summan uppgår till hissnande 7,073,603 kronor. Det är återigen Tillväxtverket som kräver pengar då de anser att ÖHK angett felaktiga uppgifter i sin ansökan om finansiellt stöd.

Sedan nyheterna kommit ut har det spekulerats en hel del både i media och på sociala kanaler. Örebro HK:s VD Mikael Johansson gick därför ut med följande uttalande i ärendet:

– Efter att det här kom ut har jag sett att det förekommit en massa spekulationer på nätet om att vi skulle ha gjort något fel. Men det kan jag säga: Vi har inte på något sätt gjort något ohederligt eller försökt fuska. De som tror det har hundra procent fel. Vi har gjort precis som övriga klubbar i SHL och allsvenskan och hockeyettan och i andra idrotter och i andra sektorer.

Precis som i fallet med Leksands IF planerar Örebro HK att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Historiskt avtal mellan SHL och NHL

Svenska Ishockeyförbundet är på väg att skriva ett historiskt avtal med National Hockey League. Avtalet gäller arvodet till SHL-klubbar i samband med att en SHL-spelare trejdas till en NHL-klubb.

Denna ersättning kan komma att öka med upp till 20% – vilket är mycket mer pengar än tidigare. En summa som läkt ut ska det handla om $380,000, motsvarande cirka 3.5 miljoner kronor. Lyckats man ro avtalet i hamn blir det de största avtalet Svenska Ishockeyförbundet någonsin skrivit.

Joe Cannata förlänger

Succémålvakten och kanadensaren Joe Cannata som hittat sitt esse i Sverige har förlängt med IK Oskarshamn. Cannata kom till IF Björklöven 2019/20 och hade en GAA på 1.72 (93.8%) i grundserien och sedan en GAA på 1.55 (94.4%). Resultatet som landade honom ett kontrakt med IK Oskarshamn under säsongen 2021/21, då han postade ett GAA på 2.79 och en räddningsprocent på 91.1%. Den här säsongen har Cannata fortsatt på samma bana trots att IKO dras med en del bekymmer i försvaret, han har ett GAA på 2.81 och en räddningsprocent på 90.5%. Det nya kontraktet med IKO sträcker sig till säsongen 2023/24.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Örebros redan tunna backsida har tunnats ur ytterligare

Örebro backen Rasmus Rissanen har åkt på en skada och blir borta minst tre till fyra månader. Rissanen är viktig framförallt defensivt och har över de senaste säsongerna spelat som assisterande kapten.