”TV-pucken har fått för stor betydelse”

Hem » Intervju » ”TV-pucken har fått för stor betydelse”
Bild: Privat/Bildbyrån

Bild: Privat/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Karjala Cup, Frölundas nyförvärv Sean Bergenheim och Jacob Larsson samt TV-puckens betydelse för svensk hockey. Vi kollade med Kvällspostens sportreporter Elisabeth Lindbäck.

Tre Kronors Karjala Cup-turnering blev ingen framgång. Tre raka förluster mot Ryssland, Tjeckien och Finland. Vad säger du om Tre Kronors insats? Några spelare du blev speciellt besviken på? Vem var Sveriges bästa spelare i turneringen?
– Jag har jättesvårt att dra några växlar alls av misslyckandet i Karjala cup. Jag går inte igång överhuvudtaget på Euro Hockey Tour. Tre Kronors sistaplats i år är lika ointressant som segern året innan. Det enda positiva med turneringen är att Rikard Grönborg gav ett antal landslagsdebutanter chansen som Nils Andersson, Sebastian Wännström och Alexander Bergström. I övrigt är Karjala Cup främst ett störande avbrott i SHL, framförallt under en säsong som redan har haft World cup på programmet. Lägg ner!

Karjala Cup i all ära men på torsdag drar SHL äntligen igång igen. Frölunda är det enda laget som har förstärkt under uppehållet, in kommer hemvändande Sean Bergenheim och Jacob Larsson. Vad kan de bidra med till Frölundas spel?
– Det känns som bra förstärkningar, jag tror att Frölundafansen jublar. Sean Bergenheim är en gammal publikfavorit som tillför rejält med rutin i form av över 500 NHL-matcher. Ett litet frågetecken dock för hans skadebekymmer senaste säsongerna, i fjor ådrog han sig en svår hjärnskakning och spelare endast 21 matcher i Schweiz. Han har även haft ljumskproblem. Men en skadefri Bergenheim ger Frölunda ännu mer spets. Jacob Larsson har alla förutsättningar att utvecklas under återkomsten. Backen har fått chansen att göra NHL-debut och vet nu vad som krävs för att slå sig in där. En bra drivkraft.

I helgen vann Stockholm Nord TV-Pucken genom att slå Stockholm Syd i den historiska första Stockholmsfinalen. Många stora svenska hockeyspelare har fått sitt första genombrott i TV-pucken, vad tycker du turneringen betyder för svensk talangutveckling?
– TV-pucken har tyvärr fått för stor betydelse, vilket ger belackarna vatten på sin kvarn att lägga ner den anrika turneringen. Sett till vilken tidpunkt TV-pucken avgörs påverkar den intagningen till hockeygymnasiet, vilket är helt fel, inte minst eftersom det finns distrikt som börjar ta ut spelare långt i förväg (långt innan det är rimligt att bedöma huruvida de platsar på hockeygymnasiet). Sedan finns det många föräldrar, ledare – och spelare förstås – som håller TV-pucken helt avgörande för om de kommer lyckas eller inte och det är förstås galet. TV-pucken är EN turnering, den första stora för ungdomarna, och om alla bara kunde sansa sig lite skulle det kunna vara en riktigt bra och rolig turnering. Senarelägg TV-pucken så att den inte kan inverka på intagningen av hockeygymnasiet och reglera hur tidigt spelarna får plockas ut så har vi en fantastisk turnering för många ungdomar.

Vinner Malmö nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Malmö här.