”Trist att inte Lindström är uttagen i Tre Kronor”

Hem » Intervju » ”Trist att inte Lindström är uttagen i Tre Kronor”
Bild: Norran/Bildbyrån

Bild: Norran/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Vad tycker Elin Ala, sportchef på Norran i Skellefteå, om Luleås supertalang Lundeström, Grönborgs Karjala Cup-trupp och vilken spelare som är SHL:s största besvikelse så här långt?

16-årige Isac Lundeström gjorde sitt första mål i helgen och blev därmed Luleås yngsta målskytt genom tiderna. Vilken potential har Lundström och vad ser du skrivet i stjärnorna för talangen
– Han har oerhört stor potential och är onekligen en av SHL:s häftigaste unga talanger. Samtidigt så får man, i ruset som blir kring en sådan här talang, påminna sig själv hur unga killar vi faktiskt snackar om. Det kan hända oerhört mycket under de här åren, en 16-åring har mycket kvar att lära, både som människa och som hockeyspelare, och vi kan nog räkna med att det kommer att gå lite upp och ner även för honom.

Jag hoppas att han blir kvar i SHL ett tag till och inte skyndar iväg allt för mycket. Att han inte kan draftas förrän sommaren 2018 är nog bra för killen – att stanna i SHL och samla på sig erfarenhet är ingen nackdel om man siktar på de allra största arenorna. Jag som har sett mest matcher med Skellefteå AIK under de senaste åren så kan jag inte låta att bli att bli lite nostalgisk och blicka tillbaka mot åren när Skellefteå AIK levererade unga stortalanger på löpande band. Att se en lirare som Adam Larsson göra sin första SHL-match som 16-åring och att i somras få se honom vara en del av en omdiskuterad stortrejd är en häftig resa. Kan tänka mig att Lulejournalisterna kan få vara med om något liknande.

Rikard Grönborg presenterade idag truppen till Karjala Cup 3-6 november. Noterbart är att ingen Skellefteå-spelare finns med, hur ser du på det? Överraskad?
– Jag är inte överraskad. Den enda spelaren i Skellefteå som kunde ha varit aktuell för Karjala, om man ser till vad de har presterat så här långt in på säsongen, är Joakim Lindström, och jag misstänker att han har tackat nej till spel i Tre Kronor. I skrivande stund har vi inte fått något besked kring det, men Lindström har tidigare själv sagt att han har varit osäker och funderat på att bara fokusera på klubblaget, och det känns som att han håller fast vid det. Trist, för han är en riktigt sevärd spelare som håller bra även på internationell nivå. Men finns inte motivationen där, då finns den inte där.

Andrew Calof, Robert Rosén och Niclas Bergfors är några av de spelare som inte alls levt upp till förväntningarna den här säsongen. Vem tycker du är den största besvikelsen hittills?
– Ska man se till poängproduktion under de senaste säsongerna, så får jag nog säga Robert Rosén, med Andrew Calof flåsande just i nacken. Det som avgör till Roséns ”fördel” är att han är nog en spelare som i större utsträckning än Calof förväntas fronta sitt lag. Visst, Skellefteå AIK har krav på Calof med tanke på förra säsongen, men Rosén är i Växjö för att bära sitt lag, vilket han inte har gjort hittills. Niclas Bergfors har än så länge inte heller varit den härförare som Linköping hade hoppats på, men hade det lite tungt under förra säsongen, och det kommer nog att ta ett tag innan han kommer igång på allvar.

Vinner Skellefteå nästa match? Spela på SAIK här