Tellqvist: ”Inte säkert att jag spelar nästa år”

Hem » Intervju » Tellqvist: ”Inte säkert att jag spelar nästa år”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Mikael Tellqvist har stått i mål på högsta nivån sedan 1999 och har hunnit med det mesta under sina nästan två decennier som elitkeeper. OS-guld, NHL, VM-medaljer, KHL och över 200 SHL-matcher. Men snart kan det vara slut. 37-årige Tellqvist avslöjar nu att han funderar på att lägga skridskorna på hyllan efter den här säsongen.
– Det är inte helt säkert att jag spelar hockey nästa år, säger ”Tellan” i det senaste avsnittet av ”SHL-podden möter”.

När Mikael Tellqvist debuterade i Elitserien var några av SHL:s supertalanger just nu inte ens födda. De fanns inte ens. Det var 1999 och Tellqvist behövde sen bara två och en halv säsong i Djurgården innan han fick NHL-kontrakt. Där krigade han säsong efter säsong för att inte bli nedskickad i farmarligan och lyckades skrapa ihop 113 NHL-matcher för Toronto, Phoenix och Buffalo.

Den graciösa spindelmålvakten fanns med i den legendariska OS-truppen som tog guld 2006, vann VM-brons 2001 och VM-silver 2003, spelade sen några säsonger i KHL innan han 2014 vände hem på riktigt. Nu gör han sin tredje SHL-säsong i Djurgården sedan hemkomsten men frågan är om det blir sista gången den svenska hockeypubliken får se ”Tellan”.
– Vi har sagt att vi ska spela klart året och se hur kroppen reagerar. Det handlar mycket om familjesituationen. Barnen blir äldre och börjar inse att man är borta. Så det finns mycket utanför hockeyn som lockar, att kunna vara ledig en lördag-söndag, och bara kunna planera en helg. Det finns ju inte i mitt liv just nu så det är lyxigt för mig. Då påpekar folk att man tjänar så mycket pengar men vill ens barn inte träffa en i framtiden så spelar det ingen roll hur mycket pengar du har, berättar han i det senaste avsnittet av ”SHL-podden möter”.

Så det är inte helt givet att du spelar hockey nästa år?
– Nej, det är inte helt säkert att jag spelar hockey nästa år. Jag kommer ta den diskussionen med Djurgården och min fru. Det blir väl inte så mycket diskussion med en femåring och en två och ett halvt-åring, men frågan är om jag orkar gå in i en ny säsong med försäsong och alltihop, vi får se.

– Förr eller senare tar allt slut. Men det är slutet på min hockeykarriär, det är inte så att jag ska gå och dö. Jag är fortfarande bara 37 år. Det är ingen ålder på en häst. Det är naturligtvis mycket i hockeyvärlden men det finns andra möjligheter. Jag kanske kan fortsätta jobba inom hockeyn. Men som jag sagt tidigare, jag har haft en fantastisk hockeykarriär. Skulle någon säga till mig vid 18 års ålder: ”Så här kommer din hockeykarriär se ut”, så hade jag tagit det alla dagar i veckan. Det tror jag många hade gjort. Att kunna livnära mig på det och vara proffs i nära 19 år, det är en ganska mäktig känsla. Så jag kommer inte känna någon ångest när jag slutar. Jag kommer att tycka att det är tråkigt, definitivt. Man kommer att sakna nervositeten på matchdagar, när någon åker förbi och kallar en ”idiot”, när någon kör på en på matcherna och man taggar till. Det kan man inte direkt göra på kontoret, då får man nog sparken. Är jag lite orolig? Ja, det kanske jag är. Mina datorkunskaper är sådär.

Har du någon tanke på vad du vill göra?
– Det är klart att jag börjat tänka i vissa banor. Jag har en bred krets med folk som jag gillar och har arbetat med en längre tid. Jag skulle gärna jobba kvar i Djurgården om den möjligheten finns. Vi får se. Jag har idéer, men om det blir i år eller i framtiden får vi se.

Lutar det år någonting?
– Ja. Men när jag är mitt uppe i det nu så nej, det gör det inte. Men jag har inte fått något kontraktsförslag, om det är det du menar.

– Men jag är en tänkare, jag har alltid varit det. Jag tycker om att vara förberedd, samma sak innan matcher. Jag gör min research på motståndarna och domarna innan matcherna.

Med tanke på hur du resonerar så låter det inte som att det kommer bli någon jätteskräll om du lägger av?
– Nej, det tror jag inte att det kommer att bli. Skulle jag ta det beslutet så är det naturligtvis ingen jätteskräll, jag är ändå 37 och mitt kontrakt går ut. Och jag vet inte om jag kan spela för något annat lag i Sverige igen. Jag vet inte om jag vill flytta på mina barn som ska börja skolan snart. Så det är klart att det inte vore någon jätteskräll men det betyder inte att jag har tagit ett sista beslut. Men det handlar återigen om att jag vill vara förberedd så när den dagen väl är här och jag trycker på off-knappen så vill jag inte bara stå där och inte veta vad som händer.

Är det viktigt att du tar beslutet att sluta och det inte beror på att ingen klubb vill ha dig?
– Jo fast… är det ingen klubb som vill ha en så är det ett ganska enkelt beslut. Då är det inte så mycket med det. Är det speciellt om en klubb vill ha en och man tackar nej? Ja, kanske. Själviskt kanske det skulle vara en skön känsla, att man fortfarande känner att man har mycket att ge.

Om Jocke Eriksson (sportchef i Djurgården) ringer imorgon och säger ”Tellan, jag vill snacka nytt kontrakt med dig”, vad säger du då?
– Då kommer jag säga att jag väntar tills efter säsongen och att vi får se vad som händer.

Lyssna på SHL-podden på iTunes