”Stämningen i Norrlandsderbyt är elektrisk”

Hem » Intervju » ”Stämningen i Norrlandsderbyt är elektrisk”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Vad betyder egentligen Norrlandsderbyt för Luleå- och Skellefteåborna? Kommer Leksands fina form att räcka hela vägen över kvalstrecket? Vad händer egentligen i Örebro?
Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Efter några veckors timeout à la Foppa är vi den här veckan igång med Norrbottens-Kurirens sportjournalist Simon Norberg.

På torsdag är det dags för Norrlandsderby när Skellefteå gästar Luleå i Coop Norrbotten Arena. Hur mycket betyder derbyt för folket uppe i norr? Kan du försöka beskriva atmosfären för någon som aldrig varit där?
– Derbyt betyder mycket för folket här uppe. Främst tror jag faktiskt det betyder mest för Luleåfansen. I och med att Skellefteå varit en maktfaktor de senaste åren har de här matcherna blivit en chans för fansen att åtminstone för en dag vara herre på täppan. I och med att det nästan alltid är lapp på luckan blir ju stämningen förstås elektrisk. Derbymatcherna är alltid en ”happening” som skiljer sig från serielunken och matcherna är ofta av slutspelskaraktär.

Leksand fortsätter plocka poäng och har chansen att gå om Örebro och klättra över kvalstrecket när de möts på torsdag. Hur spår du Leksands vår? Tror du de lyckas hamna i ingenmansland eller blir det trots allt kval?
– Ser man rent till spelarmaterialet ska ju Leksand bara hamna på kvalplats. Men det spel de visat upp den senaste månaden är ett kvitto på att laget kommer sälja sig enormt dyrt och det finns inget lag i serien som krigar och kämpar på samma sätt som leksingarna. Perra Johnsson har fått alla i gruppen med sig och jag skulle inte bli förvånad om Leksand befinner sig i ingenmansland när vi summerar serien efter 52 omgångar.

I oktober lämnade Kenta Johansson Örebro och nu mindre än två månader senare fick ersättarna Johan Tornberg, Lars Ivarsson och Niklas Eriksson sparken. In har Niklas Sundblad och Petri Liimatainen kommit, hur ser du på den till synes lite galna situationen?
– Ja vad ska man säga…? Hur man än vrider och vänder på det så kan man inte komma ifrån att Pontus Gustafsson & co misslyckats deluxe på den punkten. Det måste sprida sig en enorm oro inom laget när så rejäla förändringar görs inte mindre än två gånger under en och samma säsong. De nya tränarna lyckades lösa en poäng i dubbelmötet med Frölunda så vi får se om Liimatainen och Sundblad kan få ordning på detta lag.

Vinner Luleå nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Luleå här.