”Skrota Karjala Cup!”

Hem » Intervju » ”Skrota Karjala Cup!”
Bild: Twitter/Bildbyrån

Bild: Twitter/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Karjala Cup, Frölundas nyförvärv Sean Bergenheim och Jacob Larsson samt TV-puckens betydelse för svensk hockey. Smålandspostens hockeyjournalist Daniel Enestubbe vill att Karjala Cup ska skrotas.

Tre Kronors Karjala Cup-turnering blev ingen framgång. Tre raka förluster mot Ryssland, Tjeckien och Finland. Vad säger du om Tre Kronors insats? Några spelare du blev speciellt besviken på? Vem var Sveriges bästa spelare i turneringen?
– Här ska jag vara helt ärlig och passa på frågan. Jag tittade bara glimtvis på Karjalaturneringen, eftersom den inte är värd sju-åtta timmar av min dyrbara tid. Däremot skrev jag ett blogginlägg om att det är dags att skrota dylika cuper, varför de bör skrotas och vad de lämpligen kan ersättas med. Här hittar ni den.

Karjala Cup i all ära men på torsdag drar SHL äntligen igång igen. Frölunda är det enda laget som har förstärkt under uppehållet, in kommer hemvändande Sean Bergenheim och Jacob Larsson. Vad kan de bidra med till Frölundas spel?
– De gör ett redan överraskande starkt Frölunda ännu starkare. Svenska klubbars lycka är när unga talanger står och balanserar mellan NHL-ordinarie och SHL-stjärna, vilket är fallet med Larsson. Han imponerade stort redan under fjolårssäsongen och kommer att vässa Frölundas spel ytterligare i båda riktningarna. Däremot är jag inte alls lika säker på att Sean Bergenheim kommer att kunna upprepa en-poäng-per-match-snittet från sin förra sejour i Göteborg. SHL är en helt annan liga och Frölunda ett helt nytt Frölunda jämfört med när finländaren senast spelade här. Men det går inte att komma ifrån att Sean Bergenheim är det utan tvekan mest intressanta namnet i hela SHL just nu.

I helgen vann Stockholm Nord TV-Pucken genom att slå Stockholm Syd i den historiska första Stockholmsfinalen. Många stora svenska hockeyspelare har fått sitt första genombrott i TV-pucken, vad tycker du turneringen betyder för svensk talangutveckling?
– Jag intar en neutral hållning till TV-pucken. Jag följer debatten om dess vara eller icke vara, har alltid sett både för- och nackdelar men har samtidigt inte kunnat se att någon sida väger över. Det är å ena sidan viktigt att unga talanger får komma ut, träna hårt tillsammans och härdas inför vad som väntar senare i karriären. Vinna är viktigt, tävla är ännu viktigare och att tävla mot de bästa i Sverige otroligt lärorikt. Å andra sidan är TV-pucken också lite av en först-in-i-puberteten-tävling, som garanterat lett till att svensk hockey gått miste om massor av late bloomers genom tiderna. Föräldrars hets, superhöga kostnader (hos vissa distrikt) och psykiskt påfrestande uttagningar och utslagningar är också negativa inslag som svensk hockey bör försöka arbeta bort.

Vinner HV71 nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på HV71 här.