”Skellefteå lockar fram det bästa ur Luleå – det behöver de”

Hem » Intervju » ”Skellefteå lockar fram det bästa ur Luleå – det behöver de”
Foto: Joakim Nordlund/Bildbyrån

Foto: Joakim Nordlund/Bildbyrån

Vad betyder egentligen Norrlandsderbyt för Luleå- och Skellefteåborna? Kommer Leksands fina form att räcka hela vägen över kvalstrecket? Vad händer egentligen i Örebro?
Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Vi frågade NSD:s hockeyjournalist och bloggare Jimmy Stålnacke, som dyker upp på SHL-bloggen för tredje gången.

På torsdag är det dags för Norrlandsderby när Skellefteå gästar Luleå i Coop Norrbotten Arena. Hur mycket betyder derbyt för folket uppe i norr? Kan du försöka beskriva atmosfären för någon som aldrig varit där?
– Skellefteå har ju alltid haft sin absolut största rival i Björklöven och så kommer det nog alltid att vara. Med det sagt så är inte det här matcher som är viktigare än vad en hel säsong är, om jag säger så. Däremot är derbymötena alltid kittlande och det ger en hetta, puls och närvaro som en match i januari sällan annars ger. Så visst är det speciellt och dessutom brukar Skellefteå vara bra på att locka fram det bästa av Luleå Hockey – och det behöver norrbottningarna, vars spel har hackat under i stort sett hela säsongen.
Men det här är ju bara hockey och idrott. Livet handlar om så mycket, mycket mer och inför det här derbyt går alla tankar till familjen Möller.

Leksand fortsätter plocka poäng och har chansen att gå om Örebro och klättra över kvalstrecket när de möts på torsdag. Hur spår du Leksands vår? Tror du de lyckas hamna i ingenmansland eller blir det trots allt kval?
– Efter det som hände i våras ska man väl aldrig räkna bort Leksand igen – men jag tror ändå de får rädda SHL-kontraktet via kval. Men den där jumboplaceringen som såg så säker ut inledningsvis darrar betänkligt nu. Leksand har harmoni, Leksand har en trupp där de vet att de måste göra allt tillsammans för att vinna matcher och Leksand spelar nog sjukt mycket på det här med att de ”inte har något att förlora”. Ett sånt motstånd är alltid läskigt att möta – men över 52 omgångar borde den här truppen inte slå sig in på topp tolv. Eller borde och borde. Det handlar trots allt om vad man som lag uträttar på isen och där har Leksand gjort många rätt senaste tiden.

I oktober lämnade Kenta Johansson Örebro och nu mindre än två månader senare fick ersättarna Johan Tornberg, Lars Ivarsson och Niklas Eriksson sparken. In har Niklas Sundblad och Petri Liimatainen kommit, hur ser du på den till synes lite galna situationen?
– Det känns som att sånt här var vardagsmat på 90-talet. Nu jobbar klubbarna oftast med en betydligt rödare tråd och med lugn och ro och en stor portion tålamod. Det här är ju närmare 90-talet än 2017 om man säger så. Jag kan absolut köpa att man nu tog in Sundblad och Liimatainen för att rädda säsongen – men varför gjorde klubben skiftet innan jul när Eriksson kom in och Tornberg fick ensamt huvudansvar? Ett drag som man sen vågade stå fast vid i 23 dagar… Eller varför ändrade man inte i tränarstaben redan innan säsongen? Det var ju inte direkt så att det sprudlade om Örebro i fjol, dessutom gjorde laget då några riktiga plattmatcher som sände varningssignaler. För Örebros del handlar det nu bara om att ta den här säsongen in i rätt mål, sen får de analysera varför det har blivit så här och ta ett nytt grepp. Ett grepp som måste vara rejälare och som man står fast vid.

Vinner Örebro nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Örebro här.