”Skellefteå är den absolut bästa föreningen jag varit i”

Hem » Intervju » ”Skellefteå är den absolut bästa föreningen jag varit i”

SHL-PODDEN. I senaste avsnittet av SHL-podden möter så gästas journalisten Mårthen Bergman av förre Skellefteå-spelaren Mattias Ritola. Där berättar han bland annat om hur oerhört mycket Skellefteå AIK betytt för hans utveckling.
– Jag trivdes kanon i föreningen, det är den absolut bästa föreningen jag har varit i. I särklass, säger han i SHL-podden.

När Mattias Ritola anlände till Skellefteå inför säsongen 2015/16 så gjorde han det med en skada som gjorde att han missade de inledande 19 matcherna. Men när han väl var i speldugligt skick så var succén omedelbar. I grundserien blev det nio mål och 23 assist på 33 matcher och i slutspelet stod han för fem plus åtta på 16 fajter.

I SHL-podden berättar han hur mycket året i Skellefteå betytt för honom.
– Att komma till Skellefteå för att verkligen se vad som krävs där. Det är jag oerhört glad för. Jag trodde ärligt talat att jag skulle dö på fysträningarna. Att då komma ner på isen och känna ”shit alltså, vad snabb jag är”. Jag hann undan mycket bättre, jag blev inte trött. Den känslan gjorde att jag verkligen ville träna mer. Det var helt fantastiskt. Det är kanske en känsla jag hade velat haft när jag var 25, säger han och berömmer Skellefteås fystränare Stefan Thomson.
– Även fast jag tycker att när jag kom tillbaka till Leksand, att jag tränade mycket bättre än jag gjorde i Ö-vik, så fick jag i alla fall en ordentlig käftsmäll när jag kom upp till Skellefteå, vilket jag var förberedd på. Jag hade verkligen bestämt mig den sommaren att ”nu får det vara nog”. Stefan Thomson (fystränare i Skellefteå) där uppe, i början kände jag mig som hans grabb. Han tog hand om mig på ett otroligt sätt och körde med mig. Han visste från början att han kan inte hoppa på mig, och träna så mycket som de andra gör, direkt. Han steppade upp det mer och mer och mer. Så när jag kom tillbaka från knäskadan så… så bra tränad har jag inte varit i hela mitt liv.

Efter förra säsongen lämnade Ritola Skellefteå på grund av att han har stora problem med öronen, vilket gör att han inte klarar att flyga mer än absolut nödvändigt.
– Jag hoppas verkligen inte att fansen där uppe tror att jag lämnade för att jag ville rymma därifrån. Jag trivdes kanon i föreningen, det är den absolut bästa föreningen jag har varit i. I särklass.

Varför?
– Det är otroligt proffsigt på varje position. Det är aldrig något problem. Hur alla grabbarna är, hur alla kämpar för varandra. Det var grymt lärorikt för mig. Att få se hur allt fungerar och förhoppningsvis kan jag ta med det hit till Leksand. Vi kan inte kopiera folk, men man kan ta efter inställningen, hur de är inställda på att träna och vad som krävs för att vara i toppen år efter år. Det är självklart någonting jag kan ta med mig därifrån.

Hur kommer det att kännas att möta Skellefteå med Leksand i kväll?
– Det blir nog lite speciellt, det tror jag absolut. När det nu blev som det blev. Efter VM fick jag ingen chans att åka upp dit igen och träffa dem heller, utan det blev bryskt på något sätt. Det blir speciellt.

-> Lyssna på SHL-podden på iTunes