”Jag skulle välja Ilari Filppula varje månad”

Hem » Intervju » ”Jag skulle välja Ilari Filppula varje månad”
Foto: Joakim Nordlund/Bildbyrån

Foto: Joakim Nordlund/Bildbyrån

Veckans panel är här! Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om tre spelare av olika karaktär. Månadens spelare i oktober Daniel Paille, supertalangen Rasmus Dahlin och Linköpings Gustav Forsling-ersättare Anssi Salmela. Hockeyjournalisten Jimmy Stålnacke på NSD, som där håller igång sin blogg ”Hockeysnack”. levererar för andra gången under hösten.

Daniel Paille blev utsedd till Månadens Spelare i SHL i oktober. Han röstades fram som nummer ett före de andra två nominerade Karlskrona-spelarna Alexander Bergström och Johannes Jönsson. Var han enligt dig bäst i SHL i oktober och hur skulle du beskriva hans insatser i SHL så här långt?
– Brynäs klättrar uppåt i tabellen och Daniel Paille har – efter en halvseg start – börjat leverera bra med poäng och är med och driver ”Bulans” gäng framåt. Ett bra val – även om jag själv skulle välja Ilari Filppula varje månad. Paille – och även Filppula – är två bra exempel på hur viktigt det är att tilltänkta spetsvärvningar verkligen kommer in och gör skillnad.

Rasmus Dahlin blev SHL:s nästyngsta målskytt genom tiderna när han i lördags vackert satte 1-0 mot Karlskrona. Man kanske ska akta sig för att göra för stora analyser av en så ung spelare men vad har du att säga om honom och hans framtid? Samt om vi tittar mer generellt, hur mycket skillnad tror du det kan göra för en ung spelares utveckling att så pass tidigt utmärka sig och få rubriker?
– Nu har jag inte sett jättemycket av Rasmus Dahlin men av det jag har sett så njuter jag av att han kommer in och spelar sitt spel och tar plats där ute. Han är inte nöjd med att bara få SHL-speltid utan han vill göra skillnad och ta ansvar – och sånt brukar kunna ta talanger långt. Det upplever jag också har blivit en generell mentalitet bland de unga spelarna och i tränarnas ledarskap, att här står vi inte med några mössor i hand och ser och lär utan det är bara in och köra och så kommer detaljerna efterhand. Vad det gör för en ung spelare att hamna i rampljuset och hur de hanterar det är nog väldigt individuellt. Vissa rycker nog bara på axlarna, andra är bra på att filtrera och kan suga åt sig en del medan vissa får spänna ut hjälmen några snäpp. Där har klubbarna ett jätteansvar att försöka hjälpa till och hitta en balans i allt.

Gustav Forsling har ju tagit en ordinarie plats i Chicago Blackhawks och gjorde i natt sitt första NHL-mål. Linköping har sannolikt gett upp hoppet om att han ska komma hem under säsongen och presenterade idag SHL-meriterade Anssi Salmela som nyförvärv på backplatsen. Är det ett bra drag av Linköping?
– Linköping har ju stått tunn på backsidan. Inte så konstigt heller: Junland, Rahimi och Forsling är tre brutalt tunga tapp och Salmela kommer väl lätta smällen. Får han bara vara hel kommer han göra sina poäng, framförallt lär han trivas i den offensiva miljö som LHC ändå har. Däremot är han väl inte lösningen i jakten på ett betongförsvar.

Vinner Linköping nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Linköping här.