Ryno om Leksandsfansens hån: ”Det är oförtjänt”

Hem » Intervju » Ryno om Leksandsfansens hån: ”Det är oförtjänt”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Johan Ryno lämnade Leksand när de åkte ur SHL 2015. När han återvände till Tegera Arena med Färjestad i julas fick han ett minst sagt syrligt mottagande då Leksandsklacken skanderade ”Bara pengar, inget hjärta” om Ryno.
– Det är lite oförtjänt. Det finns ett rykte att jag precis efter slutsignal mot Malmö i avgörande matchen ska ha gått in i omklädningsrummet och kastat mina grejer och skrikit att jag förlorade en jävla massa pengar, säger Johan Ryno i senaste avsnittet av SHL-podden möter.

Inför säsongen 2014/15 storsatsade Leksand och utsåg i samma veva Johan Ryno till lagkapten och han skrev på ett nytt femårskontrakt. Mattias Ritola kom tillbaka och många trodde Leksand skulle etablera sig på den övre halvan i SHL.
– Det kändes så. Jag var jättenöjd över att vi hade bestämt att vi skulle vara kvar där länge. Vi trivdes jättebra de fyra åren vi hade varit där så det kändes sjukt kul att få möjligheten att skriva ett så pass långt kontrakt och litegrann rota oss där uppe. Det var i alla fall planen då. Självklart pratade jag med Ritola mycket innan och det är klart att det hjälpte till att han var på väg att skriva på. Vi spelade bra tillsammans så det kändes solklart, säger Johan Ryno i senaste avsnittet av SHL-podden möter.

Det slutade med att Leksand åkte ur SHL efter ett dramatiskt kval i sju matcher mot Malmö våren 2015, där Johan Ryno fick en tackling i ryggen och missade två matcher på grund av diskbråck.
– Det var sjukt jobbigt. Det var det absolut värsta jag har varit med om. Med tanke på att vi verkligen såg oss själva bo där uppe och att jag hade skrivit på för fem år till så kändes det som att hela världen rasade, säger Ryno.

Leksand slog Färjestad med 2-1 i julas. Bild: Bildbyrån

Leksand slog Färjestad med 2-1 i julas. Bild: Bildbyrån

Några månader senare lämnade Ryno Leksand och skrev på för Färjestad. I slutet av december återvände han till Tegera Arena med sitt Färjestad och hånades då öppet av Leksandssupportrarna, som sjöng ”Bara pengar, inget hjärta” om honom.
– Det är klart att det är tråkigt om det är den bilden folk har om det. Att man inte skulle gjort sitt bästa när vi åkte ur. Det känns inte roligt. Men sen har jag hört varför de sjöng som de sjöng, säger han.

Bakgrunden är att det i samband med kvalförlusten mot Malmö kom ut uppgifter om att Ryno skulle ha beklagat sig för en missad bonus för att Leksand åkte ur, vilket fått flera publika Leksandsfans att reagera.
– Jag känner att det är lite oförtjänt. Men vad jag har förstått nu två år senare när jag själv har fått reda på informationen, är att det finns ett rykte att jag precis efter slutsignal mot Malmö i avgörande matchen ska ha gått in i omklädningsrummet och kastat mina grejer och skrikit att jag förlorade en jävla massa pengar. Det vet ju alla som var i omklädningsrummet att det inte har hänt. Så det känns tråkigt om saker och ting grundar sig på det. Men det jag vet att jag har sagt.

– Jag vet inte om det var en timme efter slutsignal eller när det var, man var ju rätt besviken. Men jag tror att jag har sagt någonting i stil med: ”Jag är ruskigt besviken att vi åkte ur, jag har ändå bestämt mig för att vara här i fem år” och att jag hade ett bra kontrakt som jag var väldigt nöjd med, annars hade jag aldrig skrivit på. Så det känns som att det har blivit lite uppförstorat men så är det ibland och det är tråkigt men det är inte så mycket att göra åt.

Men det måste kännas att få det mottagandet efter att du trivts så bra och skrivit på ett femårskontrakt. Visst, så är branschen, men man har väl känslor också?
– Det är väl klart att det inte är roligt, så är det. Men om man skulle bry sig för mycket om vad alla fans, tyckare och journalister skriver och tycker om en jämnt så tror jag inte att jag hade hållit på idag.

Ett år efter att Ryno lämnat Leksand så gick de upp till SHL igen, något han bara blev glad över.
– Det är väl klart att man har lite känslor kvar där och i och med att det bara hade gått ett år sedan jag hade varit där och vi åkte ur och jag var lagkapten, så det är klart att det kändes jättebra när de gick upp. De är där de ska vara.

Ikväll klockan 19 ställs Ryno mot Leksand igen, denna gången hemma i Löfbergs Arena.

Vinner Färjestad mot Leksand ikväll? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på SHL-podden på iTunes