Ryno: ”Kan tänka mig att stanna i Färjestad tills karriären är slut”

Hem » Intervju » Ryno: ”Kan tänka mig att stanna i Färjestad tills karriären är slut”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

KARLSTAD. Johan Rynos två senaste säsonger har haft lite olika karaktär. Förrförra säsongen i Leksand gjorde han sin dittills bästa SHL-säsong poängmässigt men åkte sen ur SHL. Han flyttade då istället till Färjestad där han halvt ryggskadad bara gjorde fem mål förra säsongen. Nu är han äntligen skadefri, livet i Karlstad leker och han har inga planer på att flytta. Inte ens om de stora KHL-pengarna läggs fram på bordet.
– Jag kan tänka mig att stanna i Färjestad tills karriären är slut. Jag har ingen KHL-klausul i mitt kontrakt, jag kände att jag inte ville ha det, säger Johan Ryno i senaste avsnittet av ”SHL-podden möter” från NordicBet.

Efter att varit med och tagit upp Leksand till SHL 2013 och sedan hållit de kvar säsongen efter utsågs Johan Ryno till lagkapten 2014/15. Det slutade med att Leksand åkte ur SHL och han flyttade istället till Färjestad. Dit kom han med höga krav på sig men efter att fått diskbråck i kvalet med Leksand motsvarade han inte förväntningarna i Färjestad. Det blev totalt bara sex mål på 49 matcher förra säsongen och Färjestad åkte ur SM-slutspelet i kvarten.
– Man kan lugnt säga att det gick sådär förra året. Jag hade en hel del problem sen skadan jag drog på mig i kvalet (mot Malmö då de åkte ur). Kroppen var väl tyvärr inte där jag ville. Men samtidigt var jag tillräckligt bra för att vara med och spela. Jag tycker i och för sig att jag under förutsättningarna borde spelat bättre än jag gjorde men det var en tuff säsong för mig personligen och även för laget till slut, berättar Ryno för Mårthen Bergman i senaste avsnittet av ”SHL-podden möter”.

Men inför den här säsongen blev 30-årige Ryno kvitt ryggskadan och tillsammans med lekkamraterna Alexander Johansson och Joakim Nygård i Färjestad har han börjat hitta sin bästa hockey igen. Han har gjort 27 poäng på 35 matcher och varit den drivande offensiva pjäsen Färjestadsupportrarna hoppades de skulle få när han drog på sig den gröna tröjan första gången.
– Ja, den (ryggen) har varit kanon hela sommaren säsongen så nu känns det som att jag är i bra fas fysiskt och har hittat en kedja där vi trivs bra tillsammans alla tre och vi får mycket förtroende. Så det är roligt att spela hockey.

Efter en fin höst i Färjestad och ett utgående kontrakt öppnade sig möjligheterna för att byta miljö efter säsongen. KHL var dock inget som lockade Ryno, som i början av januari istället skrev på ett nytt treårskontrakt med Färjestad. I det finns en lite udda detalj, Ryno valde själv att inte ha en KHL-klausul som vid ett konkret erbjudande från KHL gör det möjligt för spelaren att bryta sitt nuvarande SHL-kontrakt. Något som de flesta spelarna i SHL har.
– Jag har skyddat mig från det, jag har inga klausuler i mitt kontrakt. Alla kanske har det, men jag kände att jag inte ville ha det, säger Ryno.

Förutom när han försökte testa vingarna i NHL 2007/08 och då spelade ett gäng matcher i AHL har Ryno endast spelat i Sverige. Även om han erkänner att en potentiell framtida KHL-flytt diskuterades med familjen, så försvann det snabbt bort ut ekvationen.
– Det är klart att vi funderade på om vi ville prova på ett utlandsäventyr innan vi skrev på. Det har funnits förfrågningar från KHL men jag kände att det livet inte är för mig. Jag har familj med barn och vill vara delaktig och närvarande och det känner jag inte att jag skulle vara där borta. Och jag tror inte att hockeyn skulle bli bra heller efter en tid. Det skulle säkert gå bra några månader men sen skulle det komma i kapp en att man är själv där och inte har familjen där man vill ha dem.

Så det var inget som lockade?
– Nej, jag trivs jättebra i Färjestad och hockeyn har funkat kanon i år, äntligen. Jag har en kedja som jag trivs jättebra med och de har kontrakt i några år till så det känns som ett bra ställe att fortsätta utvecklas i. Och förhoppningsvis kan vi vinna någonting också.

Du skrev fem år med Leksand, tre år med Färjestad. Det här med långa kontrakt, handlar det om att du vill vara en längre tid på en plats om du trivs där?
– Jag har inte funderat på det på det sättet men min karriär innan jag kom till Leksand har inte riktigt sett ut så, så det kanske indirekt har blivit så att jag om jag hittar någonstans jag trivs så ser jag ingen anledning att flytta. Så är det nog.

Kan du tänka dig att lira här tills karriären är slut?
– Absolut.

I Färjestad är kraven på framgång högre än i några Rynos tidigare klubbar, något som märks i slutspelet då Löfbergs Arena inte är smockfullt förrän det vankas SM-semi. Dit förväntar man sig bara att gå.
– Det är krav överallt var man än spelar, men det är klart att förväntningarna här kanske är högre tack vare historien. Men det är också därför många vill spela här, för att man vill vinna. Man vill alltid vara i framkant och driva utvecklingen. Man vill vara med och slåss om medaljerna och seriesegern varje år. Tyvärr kommer vi inte vara med och slåss om seriesegern i år men jag tycker att vi har börjat en process för att göra någonting bra. Alla i laget tror på det vi håller på med och vi har visat under långa stunder att vi kan slå alla lag. Så jag tror att det finns ett gäng procent kvar att hämta ut i slutet av säsongen och vi tror verkligen på det vi gör. Det är det viktigaste.

Hur stor chans är det att du vinner SM-guld under de här tre åren?
– Jag hoppas att den är stor. Det känns bra och det börjar sätta sig en ganska bra stomme i laget, några till har förlängt kontrakten så jag tror verkligen att vi är någonting bra på spåren.

Lyssna på SHL-podden på iTunes