Petrasek om tröjhissningen: ”Drömmen är uppfylld”

Hem » Intervju » Petrasek om tröjhissningen: ”Drömmen är uppfylld”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Ikväll kommer David Petraseks tröja nummer 22 att hissas upp i taket i Kinnarps Arena.
HV71-ikonen, som totalt spelade nästan 800 matcher för Jönköpingsklubben, säger att det är hans största framgång i karriären.
– Drömmen är uppfylld på något sätt, det är nästan bortom drömmen att spela i HV71. Att nu få hänga bland de stora namnen här i föreningen, det är en härlig känsla, berättar han i senaste avsnittet av SHL-podden möter.

David Petrasek är född och uppvuxen i Jönköping och när han debuterade i HV71:s A-lag 1994 påbörjades en fantastisk över tjugo år lång karriär som tog slut våren 2015. Han hade då spelat nästan 800 matcher för HV71 och totalt 1038 SHL-matcher om man räknar in slutspel då han 2000-2005 spelade för Malmö. Det är flest av alla i SHL:s historia (inklusive slutspel).

Imorgon äras han med den ultimata HV-hyllningen då hans tröja nummer 22 hissas upp i taket i Kinnarps Arena. När den nu 40-årige Petrasek, som har vunnit tre SM-guld och ett VM-silver, får frågan vad hans största framgång i karriären är, kommer svaret naturligt.
– Den kommer på fredag (läs: idag) då tröjan hissas.

– Det är så speciellt, för hockey är en lagsport. När jag vinner SM-guld och gör det tillsammans med 22 andra killar och tränare och alla runt omkring, visst. Spela VM, ja. Pelle (Mårts) väljer att satsa på mig och spela mig i förstafemman och i första powerplay, och därigenom får jag chansen att komma med i All Star Team för jag gör mycket poäng och man syns. Men att få tröjan upphissad i taket… Här snackar vi om något man ska göra under en tjugoårsperiod. Så det är outstanding störst, och att få göra det i sitt lag som man har växt upp med.

Vilka känslor har du inför att tröjan hissas upp i taket?
– Det är glädje, lättnad och total… Jag vet inte vad jag ska säga, det är svårt att sätta ord på det. Drömmen är uppfylld på något sätt, det är nästan bortom drömmen att spela i HV71. Att nu få hänga bland de stora namnen här i föreningen, det är en härlig känsla.

Hyllningen kommer att äga rum innan matchen mellan HV71 och Leksand ikväll klockan 19.00.
– David har haft en fantastisk karriär och har varit starkt bidragande till de framgångar föreningen haft. Han är också hittills den enda spelaren som spelat över 1000 matcher i den högsta serien och är väl värd den finaste utmärkelsen en spelare kan få i HV71, sa Sten-Åke Karlsson, ordförande i HV71 till klubbens hemsida tidigare i höstas.

Spelarmeriter David Petrasek:
Antal matcher i HV71: 765
SM-guld: 1995, 2008, 2010
SM-silver: 2009
JSM-guld:1996
JVM-silver 1996
VM-silver: 2011
Flest poäng av en back under en säsong i SHL: 2010
Flest poäng av en back i VM: 2011
SHL All Star Team: 2010
VM All Star Team: 2011
Flest matcher totalt i SHL (inklusive slutspel): 1018

Lyssna på SHL-podden på iTunes