”Paille fyller Rödins lucka”

Hem » Intervju » ”Paille fyller Rödins lucka”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Veckans panel är här! Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om tre spelare av olika karaktär. Månadens spelare i oktober Daniel Paille, supertalangen Rasmus Dahlin och Linköpings Gustav Forsling-ersättare Anssi Salmela. Vi kollade med C More:s superkommentator Lena Sundqvist.

Daniel Paille blev utsedd till Månadens Spelare i SHL i oktober. Han röstades fram som nummer ett före de andra två nominerade Karlskrona-spelarna Alexander Bergström och Johannes Jönsson. Var han enligt dig bäst i SHL i oktober och hur skulle du beskriva hans insatser i SHL så här långt?
– Ja, det tycker jag. 
Paille har imponerat stort i inledningen och har klarat övergången till stor rink och svensk hockey på ett imponerande sätt. Han var en producerande spelare som junior innan han fick en mer defensiv roll i NHL. Nu har han med sin fina skridskoåkning och karaktär klarat av att ta klivet tillbaka till att producera igen. 
Han är en karaktärsspelare med stora ledaregenskaper utanför isen också vilket jag tror kan bli otroligt värdefullt för Brynäs då han kan fylla en stor del av den lucka som Rödin lämnade efter sig just i ledarskapsfrågan.

Rasmus Dahlin blev SHL:s nästyngsta målskytt genom tiderna när han i lördags vackert satte 1-0 mot Karlskrona. Man kanske ska akta sig för att göra för stora analyser av en så ung spelare men vad har du att säga om honom och hans framtid? Samt om vi tittar mer generellt, hur mycket skillnad tror du det kan göra för en ung spelares utveckling att så pass tidigt utmärka sig och få rubriker?
– Det är svårt att sia om en spelare som bara är 16 år. Vi har sett det förr att det händer mycket de närmsta åren för spelare i den åldern, men Rasmus är en av de största backtalangerna som finns i svensk ishockey just nu. Jag är mäkta imponerad av det han visar upp i nuläget framförallt hans lugn. Att klara av att kliva in i SHL så tidigt och ändå våga spela hockey på det sätt som han är bra på. Vi kommer att se mycket mer av Dahlin framöver.

 Att slå igenom tidigt och få den här typen av uppmärksamhet kan vara på både gott och ont. Här gäller det att Dahlin har ett nät av bra och kloka människor runt om sig som kan hjälpa honom att hantera detta. För uppmärksamheten kommer ju så klart med ökade förväntningar. Men teamet kring Frölunda har ju mycket erfarenhet när det kommer till unga spelare.

Gustav Forsling har ju tagit en ordinarie plats i Chicago Blackhawks och gjorde i natt sitt första NHL-mål. Linköping har sannolikt gett upp hoppet om att han ska komma hem under säsongen och presenterade idag SHL-meriterade Anssi Salmela som nyförvärv på backplatsen. Är det ett bra drag av Linköping?

- Ja, det tror jag. Linköping måste agera. De har inte alls fått den start som de (och alla andra) hade trott och en stor del av det ligger i att laget är framtungt och obalanserat. Att få in en back med de kvaliteter som Salmela besitter kommer att lyfta LHC. Nu gäller de bara för dem att han får vara hel också.

Vinner Brynäs nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Brynäs här.