”Örebro har scoutat för dåligt”

Hem » Intervju » ”Örebro har scoutat för dåligt”
Bild: Expressen/Bildbyrån

Bild: Expressen/Bildbyrån

Tim Kennedy fick sparken från Luleå, Niklas Eriksson blev ny assisterande i Örebro och Tre Kronor vann Channel One Cup. Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Expressens hockeykrönikör Magnus Nyström är tuff och analytisk, som alltid.

I förra veckan stod det klart att Luleås profilvärvning Tim Kennedy får lämna klubben efter att ha gjort endast fyra poäng på 18 matcher. Hur ser du på Kennedys säsong och Luleås beslut att sparka honom? Har Luleå-scoutingen något ansvar eller är det helt och hållet Kennedys “fel”?
– Ingen i Luleå hade sett Kennedy live innan han värvades. Vilket borde vara ett grundkrav. Men hockeyspelare värvas för ofta genom agenters vitsord, statistik och tv-klipp. Alldeles för få SHL-klubbar har en seriös scoutingverksamhet värdig en ändå så proffsig verksamhet som omsätter så stora pengar. Att ha en bra talangscout är ingen kostnad, det är en god investering för att hålla nere onödiga utgifter. Det borde alla klubbar fatta.

Örebro presenterade i veckan Leksandslegendaren Niklas Eriksson som ny assisterande tränare. Eriksson har varit assisterande i Almtuna under säsongen, men fick i fredags sparken därifrån. Behövde Örebro nytt blod i organisationen? Hur ser du på deras fortsatta säsong efter att de haft det rätt tungt senaste tiden?
– Örebro har scoutat för dåligt. Till och med värvat en skadad spelare i tron att han skulle bli en ledande spelare. I den här klubben har det havererat på lite för många plan för att det ska kännas acceptabelt. Eriksson är en klok hockeyman, men detta är en förening i lite gungning i stort behov av stabilitet och långsiktighet. Skickliga ledare som får igenom sin idé. Och en klubb som borde anställa en skicklig talangscout omedelbart.

Tre Kronor vann Channel One Cup för blott andra gången på 17 år. Tittade du på turneringen?
Om ja, vilka SHL-spelare tyckte du imponerade mest?

– Jag såg inte allt, men gillade det jag såg. Framför allt var det viktigt att Tre Kronor fick en framgång. Inte minst för Rikard Grönborg. Nu hoppas jag han växer in i rollen ännu mer och att både han och laget kan vara bäst när det gäller som mest i VM till våren. Av spelarna blev jag mest imponerad av Alexander Bergström som gjort en riktigt häftig hockeyresa.

Vinner Luleå nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Luleå här.