”Nu kommer vändningen för SAIK”

Hem » Intervju » ”Nu kommer vändningen för SAIK”
Bild: Mittmedia/Bildbyrån

Bild: Mittmedia/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Skellefteås vändning kommer nu, vad de gillar mest i NHL och vem som är SHL:s bästa målvakt hittills den här säsongen. Näst ut är Jon Häggqvist, hockey- och sportreporter på allehanda.se.

Efter fyra raka förluster vann äntligen Skellefteå mot formstarka Karlskrona borta i lördags och så igår krossade de Leksand. Tror du vändningen kommer för SAIK nu?
– Ja, nu kommer vändningen. Skellefteå har för det första ett alldeles för bra lag på det berömda papperet för att ligga där de i dag ligger; om de mot all förmodan är i botten när serien summeras ska jag äta upp en hel hattfabrik. För det andra har det i Skellefteå funnits en struktur som omöjligt kan ha försvunnit bara över en barmarkssäsong. Visst har det varit svajigt inledningsvis, men ni kan räkna med att laget tids nog, när nyförvärven (och möjligen ytterligare tillskott) faller in i det västerbottniska flaggskeppets gamla vanor – det vill säga en höghastighetshockey som få kan sätta stopp för. Storsegern mot Leksand ger nog råg i ryggen också.

Förra veckan drog NHL igång. Om du hade pratat med en person som är hockeyintresserad men aldrig sett en NHL-match. Vilket lag, spelare eller match den här säsongen skulle du rekommendera dem att se först?
– Nu är jag på intet sätt någon Edmonton Oilers-supporter och i grund och botten är det ju ett ganska risigt lag som alltjämt har en del frågetecken, inte minst kring truppens komposition. Men ändå – om jag skulle slanta upp och åka ”over there” skulle jag LÄTT kunna lägga mina surt förvärvade pesetas på att se Connor McDavid från första bänkrad. Jag svarade ”höghastighetshockey” om Skellefteå och McDavid kör väl närmast i ljusets hastighet i jämförelse. Han är verkligen nästa monsterstjärna i NHL och väl värd all tänkbar entrépeng. Varför inte en tripp till hockeyns huvudstad Toronto för att se Oilers mot ett Maple Leafs med Auston Matthews och William Nylander? (Tänka sig, att man lobbar för ett möte mellan Oilers och Maple Leafs… Ur led är tiden.)

Flera målvakter har spelat stabilt och har väldigt hög räddningsprocent hittills. Om du i nuläget ska utse SHL:s bästa målvakt den här säsongen, vem tar du och varför?
– Oscar Alsenfelt i all ära men jag lastar in på Julius Hudacek. Trots (eller kanske på grund av?) turbulensen som varit i Örebro har han steppat upp och verkligen tagit ansvar för att hjälpa till och vända ÖHK-skeppet. Nu känner vi igen den Hudacek som vi kanske framför allt såg för två säsonger sedan. Show, en och annan filmning – och målvaktsspel i toppklass.

Vinner Skellefteå nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SAIK här.