Nihlstorp om Alsenfelt: ”Vi är väldigt bra kompisar”

Hem » Intervju » Nihlstorp om Alsenfelt: ”Vi är väldigt bra kompisar”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Christopher Nihlstorp och Oscar Alsenfelt är SHL:s kanske bästa målvaktspar. Alsenfelt har under hösten varit en av SHL:s bästa målvakter medan Nihlstorp haft det något tyngre. Man skulle kunna tro att konkurrensen mellan de två Malmökillarna skapar dålig stämning, men det är helt tvärtom. De har blivit goda vänner.
– Jag tycker det är väldigt kul att det går bra för ”Ogge”, jag gör verkligen det. Från mitt hjärta. Jag gläds otroligt mycket med honom, han är värd det efter att ha varit skadad i stort sett hela förra året, säger Cristopher Nihlstorp i senaste avsnittet av SHL-podden.

Inför den här säsongen lämnade Cristopher Nihlstorp Växjö, där han vann SM-guld 2014/15. Först såg nästa klubbadress ut att bli Frölunda men efter att förra säsongens succékeeper i Malmö Jonas Gunnarsson prövat lyckan i NHL, så ringde moderklubben och då var det inget snack. Nihlstorp köpte sig loss från dealen med Frölunda och vände hem.

I Malmö stod en rehabiliterad Oscar Alsenfelt redo att konkurrera med Nihlstorp och det har han minst sagt gjort. Efter att de stod varannan match i början av säsongen började Alsenfelt storspela och tvingade Nihlstorp till dörröppnarrollen. Men någon ondskefull rivalitet mellan de båda finns inte, de har istället hittat varandra både på och utanför isen.
– Vi är väldigt goda vänner. Vi har alltid känt till varandra, men vi har aldrig umgåtts eller spelat i samma lag tidigare. Det som gör det unikt i vårt fall, varför vi kommer överens så bra, är nog att vi har lite samma känslor för sporten. Vi har varit med om liknande saker genom karriären och vi har en stor respekt för varandra. Det tror jag är det viktigaste, att man känner en stor respekt för varandra. För den jag är, och för den han är, berättar Nihlstorp öppenhjärtigt i senaste avsnittet av SHL-podden.

– Jag tycker att det har klickat extremt bra mellan oss redan från start. Vi konkurrerar om en plats men samtidigt så blir hans framgång min framgång och vice versa. Vi försöker ha så roligt som vi kan, för vi vet båda vad det handlar om att vara målvakt. Många gånger är det inte så kul att stå i mål och istället för att vara en så blir vi två tillsammans. Då blir vi starkare i vad vi än tar oss igenom. Vi är väldigt bra kompisar, vi är nog faktiskt de som umgås mest i laget.

Av Malmös 27 matcher hittills har Alsenfelt startat 16 med en räddningsprocent på 94,83 (bäst i SHL), medan Nihlstorp har startat elva matcher med en räddningsprocent på 91,45. I november månad gav tränaren Peter Andersson Alsenfelt chansen från start sju av nio matcher och han släppte bara in åtta mål. 32-årige Nihlstorp tvekar dock inte en sekund, han är bara glad för sin lagkamrats skull.
– Jag tycker det är väldigt kul att det går bra för ”Ogge”, jag gör verkligen det. Från mitt hjärta. Det har bidragit till att vi ligger trea i serien och både han, jag, hela laget och organisationen vill ju ta oss så högt upp i tabellen som möjligt. Det är tack vare att ”Ogge” har spelat så fantastiskt bra. Så det är allas framgång. Jag gläds otroligt mycket med honom, han är värd det efter att ha varit skadad i stort sett hela förra året och sen tagit sig tillbaka. Det är det som gör det ännu mer imponerande. Det är inte siffrorna i sig utan att kunna komma tillbaka efter en så pass tuff skada och sen spela bäst målvaktsspel av alla målvakter i SHL, det imponerar mest på mig.

Hypotetisk fråga: Vad väljer du, att Alsenfelt spelar 90 % av matcherna och ni vinner guld eller att du gör en pangsäsong och spelar 90 % av matcherna men ni åker ut i kvarten?
– Guld. Det handlar om att vinna.

Hans kontrakt går ut efter säsongen och du har två år kvar. Någonting säger att ni är två för bra målvakter för att på sikt spela i samma lag?
– Jag gillar inte det, man kan inte säga så. Du måste ha fyra bra centrar, åtta bra backar. Kan man ha för många bra backar? Kan du ha för många bra centrar? Kan du ha för många bra målvakter?

Men man kan ju ha för många dyra.
– Uppenbarligen går det ju. Just nu funkar det jättebra verkar det som. Sen är det klart, jag kan inga siffror. Det är inte jag som sköter ekonomin i klubben. Den måste såklart må bra ekonomiskt för att man ska ha ett välfungerande hockeylag och organisation men jag ser inte situationen som att vi är två för bra målvakter som spelar i samma lag, jag förstår inte det riktigt. Alla lag vill väl ha så många bra spelare som möjligt på alla positioner? Det är något jag tycker man ska sträva efter och det är ofta det ett vinnande lag har. Så det förstår jag inte riktigt, det är självklart att vi i Malmö vill ha så många bra spelare som möjligt på alla positioner. Sen är det klart att det ska gå ihop ekonomiskt men det sköter Sylvegård och klubben utmärkt redan.

Svischar aldrig tanken förbi att om Oscar fortsätter så här så kommer Malmö vilja förlänga med honom vilket eventuellt innebär att de inte har råd med er båda?
– Det är inte mitt bord, men jag hoppas att Oscar stannar så att vi kan fortsätta bygga vidare på vår relation och vårt målvaktsspel. Jag tycker att vi båda utvecklas och har lärt varandra mycket under de här månaderna. Så att för mig hade det varit jättekul om han vill stanna. Sen är det ”Ogges” val såklart, det är hans karriär och den ska han ta vara på. Precis som vi andra.

Vinner Malmö sin nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

-> Lyssna på SHL-podden på iTunes