”Lundeström är skitspännande”

Hem » Intervju » ”Lundeström är skitspännande”
Bild: Hockeysverige/Bildbyrån

Bild: Hockeysverige/Bildbyrån

Frölunda gick till sin tredje raka CHL-final, Håkan Loob meddelar att han slutar som sportchef i Färjestad efter säsongen och 17-årige Isac Lundeström har stormat fram i SHL.

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Uffe Bodin är chefredaktör på Hockeysverige, kör podden NHL-timmen och är även då och då gäst i Powerplay. Uffe dyker upp i SHL-bloggen för andra gången.

Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

I CHL-semifinalerna igår förlorade Växjö mot Sparta Prag med 4-0 och åkte ut med totalt 6-1, medan Frölunda enkelt slog ut Fribourg-Gottéron med totalt 9-1 och kommer att spela sin tredje raka CHL-final. Är Frölunda kanske rentav Europas bästa hockeylag just nu? Hur stort är det att vinna turneringen?
– Det är väldigt stort sett till den hårda konkurrensen, ett fett kvitto på att Frölunda fortsätter att vara Sveriges ledande lag. Samtidigt saknas KHL-klubbarna i turneringen, så innan storheter som SKA Sankt Petersburg eller CSKA Moskva kliver in i turneringen skulle jag ändå inte ge dem det epitetet. Europas bästa lag utanför KHL, kanske?

Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Igår meddelade Färjestads Håkan Loob att han inte kommer att fortsätta i sin roll som sportchef nästa säsong, en post han har suttit på i tjugo år. Vad säger du om Loob och det han åstadkommit under de tjugo åren i FBK efter han la skridskorna på hyllan?
– Han ska ha all heder för sitt arbete. Jag tycker att han har varit med och utvecklat svensk hockey. Under många år var ju Färjestad den ledande klubben i SHL, laget alla andra strävade efter att slå. Det har kommit av sig på senare år och därför tror jag samtidigt att det kommer att vara hälsosamt för FBK att genomgå den här förändringen. De har tagit steg mot att modernisera sig och kommer att behöva ta ytterligare steg. Då tror jag att det är bra att hämta in influenser utifrån.

Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Sveriges kanske hetaste talang just nu är Luleås Isac Lundeström. 17-åringen gjorde ett viktigt mål två matcher i rad, först kvitterade han till 3-3 i derbyt mot Skellefteå och två dagar senare kvitterade han till 1-1 borta mot Malmö. Hur ser du på Lundeströms säsong och vilken potential tycker du att han besitter?
– Det är en skitspännande spelare. Det som är positivt är att han är född sent på året, vilket innebär att han är ganska skyddad från NHL-exponering eftersom han inte kommer att gå i NHL-draften förrän 2018. Det ger honom ett år extra att gå lite under radarn och kunna utvecklas i lugn och ro. Går allt som det ska blir han en nyckelspelare för Juniorkronorna i Buffalo nästa säsong – och går ganska tidigt i första rundan i draften då.

Vinner Luleå nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Luleå här.