”Loob är den störste ledaren vi haft i Sverige”

Hem » Intervju » ”Loob är den störste ledaren vi haft i Sverige”
Bild: Twitter/Bildbyrån

Bild: Twitter/Bildbyrån

Frölunda gick till sin tredje raka CHL-final, Håkan Loob meddelar att han slutar som sportchef i Färjestad efter säsongen och 17-årige Isac Lundeström har stormat fram i SHL. Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Vi snackade med Smålandspostens sportjournalist Daniel Enestubbe, som gör sitt tredje framträdande här.

Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

I tisdags meddelade Färjestads Håkan Loob att han inte kommer att fortsätta i sin roll som sportchef nästa säsong, en post han har suttit på i tjugo år. Vad säger du om Loob och det han åstadkommit under de tjugo åren i FBK efter han la skridskorna på hyllan?
– Loob är den störste ledaren vi haft i Sverige sedan begreppet sportchef etablerades. Över en natt gick han från matchtröja och klubba till kostym och skrivbord och hans verk som sportchef lär aldrig någonsin kunna slås: åtta SM-finaler och fyra guld under sina första tolv år. Loob är så intimt förknippad med Färjestad BK att man inte längre kan tänka sig någon annan arbetsgivare för gotlänningen. Därför känns det å ena sidan logiskt att han lämnar efter så många år, men samtidigt väldigt konstigt. Loob har om någon fört Kjell Glennerts aggressivt offensiva filosofi vidare och kämpat med näbbar och klor för att Färjestad ska vara först i spåret. Men det är nya tider nu. Sedan säsongen 14/15 är det sportslig lågkonjunktur i Färjestad som, upplever jag, kämpar lite med att hitta sin identitet och ett nytt sätt att spela framgångsrik hockey. Tiden vinner alltid till slut och nu är det dags för Loobs generation att lämna över till 70- och 80-talisterna, en generationsväxling flertalet andra SHL-klubbar sedan länge genomfört. Färjestad lär hämta en efterträdare från Familjen och för min del tycker jag det vore spännande att se hur en intelligent och talför klubbikon som Rickard Wallin skulle lyckas på en sportchefspost.

Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Sveriges kanske hetaste talang just nu är Luleås Isac Lundeström. 17-åringen gjorde ett viktigt mål två matcher i rad, först kvitterade han till 3-3 i derbyt mot Skellefteå och två dagar senare kvitterade han till 1-1 borta mot Malmö. Hur ser du på Lundeströms säsong och vilken potential tycker du att han besitter?
– Ena veckan heter han Rasmus Dahlin eller Carl Grundström i Frölunda. Andra veckan är det Jonathan Dahlén eller Elias Pettersson i Timrå. Nästa vecka Isac Lundström i Luleå. Att vi går ner i åldrarna för stora genombrott är ingenting nytt och jag har sedan länge slutat att bli förvånad när någon ny tonåring slår igenom i Hockeysverige. Kombinationen av ett snabbare spel, bra utbildning, bra träning/fysik och svagare svenska ligor spelar våra duktiga juniorer rakt i händerna. Det här är en utveckling som kommit för att stanna, på gott och ont. På gott eftersom vi älskar att se genombrottsspelare. På ont, eftersom ligorna är så pass dränerade på stjärnor att de bästa juniorerna mer eller mindre direkt blir stjärnor. Och snart är det dags för millenniumkidsen att explodera.

Vinner Färjestad nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Färjestad här.