”Leksand känns redan avsågat”

Hem » Intervju » ”Leksand känns redan avsågat”
Foto: Mattias Nääs/Bildbyrån

Foto: Mattias Nääs/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Skånederbyt, jämnheten i årets SHL, Djurgårdens trubbiga start och Kenta Johanssons avgång i Örebro. Vi snackade med Marcus Simm, hockeyreporter på Mittmedia.

Senaste veckans höjdpunkt, iallafall ur underhållningssynpunkt, var Skånederbyt som innehöll 13 mål. Vad säger du om den galna matchen?
– Tränarna håller inte med mig men jag tycker att det är underbart att hockeypubliken bjuds på målkalas under säsongen. Det behövs för att rädda underhållningen i SHL. Är det någonting som folk vill se så är det jämna matcher med en hel del mål. Jag välkomnar rock ’n’ roll-matcher, som vi kan se mer ofta i Hockeyallsvenskan. Den där charmen behövs även i en så strukturerad liga som SHL, det behöver svänga lite och gärna fler gånger. Tack för showen – hatten av!

SHL är något jämnare än många förväntade sig på förhand, alla slår i stort sett alla. Trend som kommer att fortsätta eller tillfällighet som kommer att sluta?
– Det är fortfarande tidigt på säsongen och är tillfälligheter. Det brukar vara så. Men, Leksand känns redan avsågat. Jag tror att Leksand får sällskap av Örebro där nere i botten. Jag är sjukt imponerad av Malmös inledning men jag tror den är tillfällig, de går på ett rus. Giganterna har en tendens att halvsova i början innan löven har fallit från träden. Då, blir det nog mer som vanligt. Men min och förmodligen alla andras dröm är att serien verkligen är så jämn att varje match har potential att bli en riktig nagelbitare. Det gör november månad så mycket roligare.

Djurgården har, efter den inledande segern mot Leksand, åkt på tre raka förluster. Vad har fattats i deras spel och behöver DIF-fansen vara oroliga?
– Djurgården stod inte för någon jätteinsats i premiären mot Leksand. De har ett nytt lag och många spännande namn, och framför allt tappat viktiga kuggar som Patrick Thoresen och Linus Hultström. Det är absolut inte någon panik ännu. Ledarstaben bakom laget känns klok och stödet från DIF-fansen är enormt. Men, tålamodet kan tryta även om potentialen finns i laget. Det handlar mycket om den mentala biten.

I tisdags kom beskedet att Örebros tränare Kenta Johansson avgår med omedelbar verkan. Är du överraskad och behövde Örebro en ny tränare med tanke på inledningen av säsongen?
– Ja, jag är överraskad och förvånad. Det blev ju trots allt förlängningsseger mot Leksand senast i ödesmatchen. Det verkar vara panik i Örebro som gått ut och sagt att man ska sluta topp sex. Jag tycker inte att Örebro har ett tillräckligt bra lag för det heller. Det känns som att optimismen har rusat iväg och det kommer att kosta. Jag kan dra paralleller till Leksands IF. Jag tror inte Örebro har den mentalitet som krävs för att hantera pressen. Jag är inte förvånad om Örebro är ett av lagen som tvingas kvala sig kvar i vår. För så mycket bättre är inte Örebro.

Tror du också Leksand får rikta in sig på kval? Spela här!