”Könsord och grova svordomar borde ge utvisning”

Hem » Intervju » ”Könsord och grova svordomar borde ge utvisning”

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Frölundas avstängningar av juniorer – får man säga vad man vill på en hockeyrink? – och varför haltar Skellefteås offensiva spel? Vi frågade Johan Svensson, aka ”Mr Madhawk” på Kvällsposten som där kör en av Sveriges största hockeybloggar.

I veckan uppstod dramatik i Frölunda när fyra juniorspelare “tackade nej” till att spela i A-laget då en registrerad SHL-match gör att de inte får spela collegehockey i Nordamerika. Det resulterade i att Frölunda stängde av spelarna. Hur ser du på situationen?
– Jag är av uppfattningen att är man antagen som en av få lyckliga, som får spela i Frölundas juniorverksamhet, så tycker jag att man ska stå till förfogande för Frölundas A-lag. Jag tycker det är tufft att stänga av spelarna, Frölunda måste jobba för Frölunda. Det hade säkert funnits andra spelare som har brunnit enormt för Frölunda och att försöka ta en plats i klubbens A-lag, men som nobbades. Men OM är man tydliga från start att man vill slussa upp spelare till A-laget, så vet spelarna förutsättningarna.

En annan typ av dramatik var det i Leksand i lördags. Karlskronas Marcus Paulsson fick en ful tackling av Patrik Norén vilket, enligt KHK-lägret, fick Janos Hari att åka fram och skrika en mängd grova glåpord till en liggande Paulsson. Han hämnades då genom att slasha Hari vilket senare granskades och gav Paulsson två matchers avstängning och 25 000 kronor i böter. Hur ser du på Haris roll i detta, får man säga vad man vill i en hockeyrink?
– Svårt att säga. Jag är rätt okänslig själv som låter skit rinna av mig rätt ordentligt. Det kommer ändå en del skit när man skriver offentligt också. Men på en hockeyrink? Var ska man i så fall sätta gränsen? Jag tycker kränkande saker och rasism är helt givet att det inte på något sätt får förekomma. Och var går då den gränsen. Vad som är kränkande kan väl skifta från person till person. Så den enda rimliga lösningen är att könsord och grova svordomar ger utvisning, så vet spelarna vad som gäller. Jag gissar, Obs! Gissar!, på att Janos Haris ord nog kan förekomma både en och två gånger på en match.

Många lag har fått ”krisstämpeln” under hösten men om man ser till förväntningarna så måste man väl säga att Skellefteås offensiv är en av de största negativa överraskningarna. Hur ser du på det? Tillfälligheter, spelarna, spelsystemet?
– Skador är väl en förklaring. De har faktiskt rätt få forwards i sin trupp, så det blir känsligt direkt och juniorer får ta stort ansvar. Sedan varar väl ingenting för evigt heller. Skellefteå har ett bra lag, men det har andra lag också. Och numera spelar alla lag ett presspel som Skellefteå var rätt ensamma om tidigare. Samtidigt tror jag Skellefteå lik förbannat, till slut, är där uppe och härjar. Åtminstone topp-6.

Vinner Malmö nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Malmö här.