”LHC kan tvingas leta ersättare”

Hem » Intervju » ”LHC kan tvingas leta ersättare”

Bild: Sportbladet/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Leksand kan göra något för att förändra sitt prekära läge, vad Gustav Forslings NHL-succé innebär för Linköping och om det förutom Linus Hultström är några spelare som återvänder till SHL istället för att spela i farmarligorna borta i Nordamerika. Vi hörde vad Sportbladets hockeyjournalist Hans ”Abris” Abrahamsson tycker och tänker.

Bottentippade Leksand ligger redan hopplöst sist med bara två hopskramlade poäng. Hur ska klubben tänka, är det bara att kämpa på eller finns det förändringar man kan göra?
– Klart att det går att göra förändringar och i Leksands fall skulle jag vilja se en mix av förändringar och att samtidigt jobba vidare med det långsiktiga planen, som är att vara som bäst när kvalspelet inleds till våren. Jag vet att Leksand har haft mindre pengar att röra sig med, samtidigt tycker jag inte man fått full valuta av de värvningar man har gjort. Jag ser gärna någon förändring i spelartruppen. Det behövs någon mer spelare som kan avgöra matcher. Samtidigt är det en omställning att ta klivet upp, det såg vi inte minst förra säsongen med Karlskrona. Som sagt: en mix mellan tålamod och några nödvändiga förändringar.

Gustav Forsling har gjort en grym camp med Chicago Blackhawks och gjorde igår NHL-debut då han spelade drygt 15 minuter mot St. Louis. Hur påverkar detta Linköping som nog säkert innerst inne hoppades att han skulle komma hem igen?
– Väldigt mycket. Forsling var tänkt som en av lagets två offensiva backar med snudd på obegränsat förtroende i offensiva situationer. Även hans förmåga att starta spelet från egen zon har saknats. Tomrummet efter Forsling har varit väldigt tydligt under inledningen av serien. Speciellt nu när inte Kristian Näkyvä levt upp till förväntningarna. Kommer inte Forsling tillbaka måste Linköping ut och leta efter en ersättare.

Alla var inte lika framgångsrika som Forsling i sin jakt på en NHL-plats och har nu skickats ner i farmarlagen. Finns det några, förutom Linus Hultström som nu är tillbaka i Djurgården, du tror kommer återvända till SHL istället?
– Det där är inte så lätt som många verkar tro. Vad många glömmer är att de här spelarna faktiskt tillhör sin NHL-organisation och de allra flesta har bindande kontrakt. Det är definitivt inte bara att sticka hem. Visst finns det ett avtal mellan svensk hockey och NHL som innebär att en viss kategori spelare har rätt att åka hem, men det är ganska få som lever upp till de kriterierna (ålder, draftrunda och bindande kontrakt i Sverige). Och historiskt sett har det inte direkt kommit hem speciellt många spelare under säsong.

Hur tror du det går för Linköping utan Forsling? Spela här!