”Markus Näslund var en stor förebild”

Hem » Intervju » ”Markus Näslund var en stor förebild”

60 poäng på 54 matcher, 20 poäng på 21 matcher, 54 poäng på 53 matcher, 63 poäng på 55 matcher och 54 poäng på 51 matcher. Så ser Joakim Lindströms facit ut i SHL med Skellefteå säsong för säsong, bara i grundserien. Imponerande siffror för den nu 33-årige Skelleftesonen, MVP i fjol och ständigt hyllad som en av ligans bästa spelare. 
– Det är väldigt kul att få det berömmet av kollegorna i SHL. Det är häftigt och betyder väldigt mycket för mig. Jag tycker personligen att det finns väldigt många bra spelare i SHL. Det känns extra bra när man får bra kritik och är väldigt kul att höra, säger Joakim Lindström till NordicBet

Lindström representerade Modo som junior, och gjorde sin SHL-debut 2000/01 – då blev det fem poäng på tio matcher. 2005 åkte han över till Nordamerika första gången, och trots att han aldrig nådde samma poängskörder i världens bästa liga är det inte många svenskar som har meriter från fem NHL-klubbar på cv:t (Columbus, Phoenix, Colorado, St. Louis och Toronto). Innan återkomsten till SHL inför säsongen 2016/17 hann han dessutom med ett år i KHL och SKA St. Petersburg. Men nu säger han att han är i Sverige för att stanna.

– Ja, jag känner att jag gjort mina svängar i NHL. Jag lyckades få det att funka i stunder i NHL, och har gjort mitt där som det känns. Nu är det full fokus på SHL och Skellefteå.

Sett till 2010-talet är Skellefteå SHL:s mest framgångsrika klubb, med sex finaler och två SM-guld, och Lindström var med när båda gulden bärgades. När han slog igenom i början av 2000-talet var hockeyhierarkin i norra Sverige en helt annan, då spelade hans Modo tre finaler på fyra år 1999-2002, medan Skellefteå inte spelat i SHL sedan tio år tillbaka. Inte konstigt då att Lindström hade sina största förebilder i Örnsköldsvik, där Modo fostrade världsstjärnor på löpande band.

– En som jag såg upp mycket till var Markus Näslund, när jag gick på hockeygymnasiet i Modo. Hans spelstil, attityd, och skills försökte jag kopiera. Jag gillade väldigt mycket hur hårt han jobbade. Man var ung och ville efterlikna och snappa upp så mycket kunskap som möjligt av honom.

Du har ju varit med på en del av den långa resan Skellefteå gjort mot toppen, kan du berätta lite om sagan Skellefteå AIK?

– Det finns väldigt många kompetenta personer i Skellefteå AIK, väldigt många smarta och duktiga personer. Man är aldrig nöjd utan vill hela tiden göra saker bättre, både på och utanför isen. Det är det som drivit föreningen och laget framåt.

Vad är målsättning för Skellefteå inför säsongen som stundar?

– Vi går för att vinna guldet. Det är vår målsättning inför säsongen.

Vem tycker du själv är SHL:s bästa spelare förra säsongen om du inte får plocka ut dig själv?

– Everberg i Växjö var väldigt bra förra året. Sen har vi Oscar Möller, och Bud Holloway i Skellefteå också som ligger bra till hands.

Tuffaste spelaren att möta i SHL, där det är ”heads up”?

– Tollefsen.

Vilken motståndare blir svårast konkurrenten i SHL?

– HV71 som är regerande mästare.

Hälsning till fansen inför den stundande säsongen som kommer upp?

– Hoppas vi syns i höst i Skellefteå Kraft Arena.

Kommer du stämma upp till sång på stora torget i Skellefteå om ni vinner guldet tillsammans med skönsångaren Bud Holloway?

– Haha. Bud sköter sången bra på egen hand, jag får stå bredvid honom.

Läs hela intervjun med Joakim Lindström här.