”Inga fler återvänder till SHL”

Hem » Intervju » ”Inga fler återvänder till SHL”
Bild: Twitter/Bildbyrån

Bild: Twitter/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Leksand kan göra något för att förändra sitt prekära läge, vad Gustav Forslings NHL-succé innebär för Linköping och om det förutom Linus Hultström är några spelare som återvänder till SHL istället för att spela i farmarligorna borta i Nordamerika. Vi snackade med SHL-legendaren Rickard Wallin, som numera är expert på Viasat Hockey.

Bottentippade Leksand ligger redan hopplöst sist med bara två hopskramlade poäng. Hur ska klubben tänka, är det bara att kämpa på eller finns det förändringar man kan göra?
– Det kommer som de flesta sett, och som de flesta i och runt laget Leksand vetat om från den dagen de blev klara för SHL, att bli en tuff säsong. Man har av förklarliga skäl inte haft en klar plan med lagbygget och hur man skulle klara SHL-spel när man låg sist i HA förra hösten. Det finns inte ekonomi att värva sig ur det tuffa läget utan man måste utveckla det man har och se till att man gör det utan att tappa självförtroendet. Det får inte bli en lång väntan på kval för spelarna utan de måste hitta ett sätt att konkurrera spelmässigt och vinna matcher även om det är tufft när man hamnar efter i starten. Planera för framtiden och eventuellt kval får ledningen oroa sig för. Det viktigaste är att hålla uppe motivationen och hitta den lagmoral de levde på fjol. Således inga hemligheter men ett svårt läge, och det är det man tog med sig av LIF förra året. Att man tar sig ur svåra lägen.

Gustav Forsling har gjort en grym camp med Chicago Blackhawks och gjorde igår NHL-debut då han spelade drygt 15 minuter mot St. Louis. Hur påverkar detta Linköping som nog säkert innerst inne hoppades att han skulle komma hem igen?
– Först och främst är man nog glada för Gustav som säkert även överraskat sig själv lite med att det gått så bra. Men den risken har Linköping, som sett honom nära, såklart vetat om och de vet hur bra han är. Är man så bra att man går rakt in i NHL så tror jag man accepterar det lättare och jobbar med en plan B. Det svåra i situationen med att spelare eventuellt kommer tillbaka är att bedöma när man ska gå vidare i laget men det tror jag de kan göra nu, och leta ersättare om man bedömer att det behövs. Sen ska de såklart vara stolta över att man fått fram en så bra spelare, sånt ger också eko när man ska värva spelare.

Alla var inte lika framgångsrika som Forsling i sin jakt på en NHL-plats och har nu skickats ner i farmarlagen. Finns det några, förutom Linus Hultström som nu är tillbaka i Djurgården, du tror kommer återvända till SHL istället?
– Lite förvånande att Linus Hultström vände hem så snabbt till DIF som såklart är att gratulera i detta fallet. Det visar bara att det är svårt att spekulera eftersom olika spelare tar olika beslut och vi på utsidan känner oftast inte till alla faktorer. Såklart skulle man ju vilja få hem en Joel Eriksson Ek till FBK men jag tror han lyckas hålla sig kvar och bidra i Minnesota. Anton Lander sitter på ett envägskontrakt och lär inte tacka nej till de pengarna och Fredrik Claesson som också slitit på länge ser jag inte vända hem efter sin kopp kaffe i NHL i slutet av förra året. Det skulle vara om någon som spelat ett par säsonger i AHL ledsnat och vill vända hem men det dröjer nog lite i så fall. Så nej jag tror inte någon annan spelare vänder hem i nuläget.

Tror du Hultström leder DIF till framgångar? Spela här!