”Ingen vet om Robert Ohlsson bara är en sidekick”

Hem » Intervju » ”Ingen vet om Robert Ohlsson bara är en sidekick”
Bild: Expressen/Bildbyrån

Bild: Expressen/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan ringde vi till Expressens hockeykrönikör Magnus Nyström och frågade honom om Djurgårdens kris, vem han till slut tror kommer topp-3 i poängligan och hur han ser på Rikard Grönborgs Tre Kronor-trupp som spelar Karjala Cup den här veckan.

Det har spelats cirka 15 omgångar i SHL när vi går in i det första landslagsuppehållet. Libor Hudacek leder något överraskande poängligan. Vilka tror du kommer att vara topp-3 i SHL:s poängliga när 52 omgångar spelats?
– Det är såklart svårt att förutse men en jag gillar väldigt mycket är Paille i Brynäs. Jag tycker att han, till skillnad från en del andra nordamerikaner som Tambelini och Stapleton, visat att han verkligen är beredd att gör jobbet. En jäkla talang som kommit in och visat upp sig direkt. Han har tagit stort ansvar och det känns som att han bara kommer att bli bättre.

Det borde bli en av Skellefteå-killarna. Nu är Möller skadad men jag svarar väl Joakim Lindström. Han har sådan klass och är en så pass bra spelare att om han inte kommer topp-3 så är det ett misslyckande. Med tanke på den talang han besitter och att han inte är så långt efter borde betyda att han hamnar där uppe till slut.

Sen tror jag Martin Thörnberg. Jag tror att HV71 kommer att fortsätta vinna och nu känner man igen dem som de var förr i tiden. Det ska vara ett lag som går långt i ett slutspel. Han (Thörnberg) är en som alltid gör jobbet och bidrar i alla situationer i spelet.

Rikard Grönborg har tagit ut en 22-man stor Tre Kronor-trupp som ska spela Karjala Cup i veckan. Ungefär hälften spelar i SHL och andra hälften spelar i KHL/Schweiz. Hur ser du på truppen? Någon du saknade eller blev positivt överraskad av?
– Det är ingen på rak arm som jag saknar. Däremot så blev jag otroligt glad för Fredrik Pettersson. Han har inte spelat i Tre Kronor sedan VM 2013, och där avgjorde han ju kvartsfinalen på straffar med ett slagskott mot Kanada. Hade han inte gjort mål där så hade Tre Kronor åkt ut i kvartsfinalen, så är det ju. Men han och Mårts var inte de bästa av vänner. Han var ju uttagen och kunde varit med i våras, men blev magsjuk då. Sen var det lite struligt med Mårts vilket jag tycker är tråkigt för Fredrik Pettersson gör Tre Kronor bättre. Han har gjort bra säsonger sedan han var med sist så att han är med igen känns jättespännande. Jag skrev faktiskt i tidningen häromdagen att den enda gången jag jublat under alla år var när han drog det där slagskottet mot Kanada.

Sen är det kul med Lassinantti såklart. Det känns skoj att han får chansen. Jag hoppas verkligen att han gör bra ifrån sig.

Att Alexander Bergström kom med känns också kul och spännande. Att en 30-åring får chansen att debutera. Det visar vilket bra jobb han har gjort där nere i Karlskrona.

Djurgården går in i uppehållet som näst sista lag med endast 8 poäng på de 13 inledande matcherna. Krisen är ett faktum och sportchefen Jocke Eriksson har erkänt att om de inte börjar vinna direkt efter landslagsuppehållet så måste förändringar ske. Hur ser du på Djurgårdens läge och vilka förändringar tycker du att man kan/bör göra?
– Frågan är ju om de har ekonomin till att göra någonting. Jag är väldigt nyfiken på hur de tänker. Det största problemet är ju att de den här säsongen har en väldigt fin plan för hur man ska spela. Att ha mycket puck, vara spelförande och äga spelet. Det är en god tanke men det är ganska uppenbart att man inte har material för det. Man borde kanske spela lite mer enkelt, fysiskt och defensivt än man vill för att ta poäng. Jag tror att det är ett systemfel i föreningen och där måste man nog tänka om.

Sen är det ju många spelare som inte alls har levererat. Jeff Tambellini till exempel. Jag vet inte vad som har hänt med honom. Och det är klart att hade han presterat på en någorlunda normal nivå så hade Djurgården tagit fler poäng. Så det är ju ett jättestort problem.

Och sen det tredje är det som kan bli det största problemet. Det är att man tagit in Robert Olsson, som har varit andretränare i alla år och nu har blivit huvudtränare. Man vet inte riktigt om han är rätt man att bära det ansvaret. Jag vet inte och inte Djurgården heller. Det kan vara så att han inte är det, att han bara är en sidekick. Och då måste man ju ta det svåra beslutet och ersätta honom. Där gör man ju en chansning, man vet ju aldrig.

Det kanske är elakt att säga, men jag tror att om de hade haft Särkijärvi med det lag de har idag, så hade de tagit betydligt fler poäng.

Vinner Djurgården nästa match? Just nu dubblar vi din första instättning upp till 1000 kr. Spela på Djurgården här.