”Ingen stämning kan matcha den på Hovet”

Hem » Intervju » ”Ingen stämning kan matcha den på Hovet”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Varför går Leksand som tåget? Är stämningen på Hovet SHL:s bästa? Ska svensk hockey någon gång gå över till liten rink? Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Vi slog en pling till C More:s superkommentator och ankare Björn Oldéen.

Leksand tog bara fem poäng fram till novemberbrejket och var på god väg att bli avhängt och kvalklart. Men sedan dess har Per-Erik ”Perra” Johnssons gäng ökat poängskörden med 328 (!) procent, de har passerat Rögle i botten av tabellen och förra veckan slog de Frölunda hemma med 4-0. Nu förlorade de visserligen senast mot Djurgården, men vad säger du om Leksand senaste tiden? Vilka är nycklarna till deras fina form?
– Jag tror dels att Leksand kommit samman ännu mer som grupp, men allra betydelsefullt tror jag det är att man fått grunderna att sitta ännu bättre. Dom spelar nu betydligt mera noggrant och med mera tålamod än man gjort tidigare. Sedan tror jag även att vinsterna i sig fått upp både energinivå samt tron på det egna laget och spelet en hel. Den tron och energin kan vara väl så viktig i sig. Sedan har ju både Engren och Hakeland stått för starka målvaktsinsatser vilket såklart varit kolossalt viktigt för Leksand.

I den nämnda matchen i lördags mellan Djurgården och Leksand var det fullt på Johanneshov och ett jäkla tryck, vilket Leksandsspelarna erkände påverkade dem. I vilken SHL-arena tycker du det är den bästa stämningen? Vad kännetecknar en bra hockeypublik för dig?
– Om vi jämför alla arenor när dom är som bäst så är det ingen som kan matcha Hovet. Har varit på många härliga tillställningar men inget går enligt mig upp mot ett fullsatt Stockholmsarena. Ljudkulissen när klackarna får med sig hela arenan är elektrisk. Vet tränare som har pratat om tinnitus efter matcher där och atmosfären understryks ju av Leksandsspelarna, som ju ändå är vana vid riktigt härligt drag hemma i Tegera.

Vinner Leksand nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Leksand här. 

Det är väl få andra sporter där storleken på spelplanen är annorlunda i världens bästa liga, dit alla strävar. Tycker du att svensk hockey på sikt ska gå över till att spela på liten rink eller är det “heligt” och ingenting vi ska förändra?
– Får något år sedan var jag absolut för att även vi skulle spela med liten rink. Men som spelet är nu är jag inte riktigt säker. Farten är så otroligt hög att den dödar mycket av den individuella tekniska finess vi sett tidigare. Jag gillar verkligen farten och skickligheten i NHL, men frågan är om vi har tillräckligt många spelare kvar här hemma som både klarar av farten i dagens hockey och att samtidigt kunna sticka ut med teknisk briljans?