”Helt oacceptabelt med ett sådant språk”

Hem » Intervju » ”Helt oacceptabelt med ett sådant språk”

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Frölundas avstängningar av juniorer – får man säga vad man vill på en hockeyrink? – och varför haltar Skellefteås offensiva spel? Vi ringde upp Hockeysveriges kunnige Uffe Bodin.

I veckan uppstod dramatik i Frölunda när fyra juniorspelare “tackade nej” till att spela i A-laget då en registrerad SHL-match gör att de inte får spela collegehockey i Nordamerika. Det resulterade i att Frölunda stängde av spelarna. Hur ser du på situationen?
– För det första tycker jag att det är märkligt att bunta ihop fyra spelare med vitt skilda förutsättningar och omständigheter i någon slags enhet och bestraffa dem kollektivt. Några av dem hade redan fått beskedet att de inte hade någon framtid i klubben, vilket gjorde att college var alternativ b. Då är det väldigt märkligt att agera som Frölunda gjorde. Förhoppningsvis kan SHL och NCAA reda ut begreppen här så att vi slipper sådana här situationer i framtiden. Det är trots allt ett väldigt märkligt och godtyckligt regelverk som ligger till grund för att ett sådant här problem uppstår.

En annan typ av dramatik var det i Leksand i lördags. Karlskronas Marcus Paulsson fick en ful tackling av Patrik Norén vilket, enligt KHK-lägret, fick Janos Hari att åka fram och skrika en mängd grova glåpord till en liggande Paulsson. Han hämnades då genom att slasha Hari vilket senare granskades och gav Paulsson två matchers avstängning och 25 000 kronor i böter. Hur ser du på Haris roll i detta, får man säga vad man vill i en hockeyrink?
– Nej, jag tycker det är helt oacceptabelt att använda ett sådant språkbruk på isen. Hockeyklubbarna gillar att prata om sina värdegrunder och uppförandepolicys, men när det kommer till kritan tycker jag att det verkar vara ganska tandlösa dokument de står och viftar med. Jag skulle vilja se en attitydförändring här. Det handlar inte om att ta bort trashtalket från isen, det handlar om att göra det mindre plumpt och osmakligt.

Många lag har fått ”krisstämpeln” under hösten men om man ser till förväntningarna så måste man väl säga att Skellefteås offensiv är en av de största negativa överraskningarna. Hur ser du på det? Tillfälligheter, spelarna, spelsystemet?
– Det är en kombination av många saker. Jag tror dels att alla förändringar som klubben genomgick inför säsongen, med tränar-, spelar- och sportchefsbyten har gjort sitt till, och jag tror dels att alla tunga skador har försvagat deras eldkraft. Att tvingas spela utan killar som Cumiskey, Holmström, Lindholm och Möller kommer givetvis att påverka lagets spel. I det långsiktiga perspektivet är jag ändå inte orolig för Skellefteå. Det kommer att lossna.

Vinner Leksand nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Leksand här.