”Gath sköt på oss för att vi skulle lära oss att täcka skott”

Hem » Intervju » ”Gath sköt på oss för att vi skulle lära oss att täcka skott”
Bilder: Bildbyrån

Bilder: Bildbyrån

Att kasta sig och täcka skott anses vara det kanske noblaste en hockeyspelare kan göra. Nuvarande assisterande tränaren i Rögle Mikael Gath tyckte det var så viktigt att han själv ställde sig på blå och sköt på spelare i Rögle.
– Gath stod och sköt på oss för att vi skulle lära oss att täcka skott, säger förre Röglekaptenen Andrée Brendheden i senaste avsnittet av SHL-podden.

Svenske supertalangen William Nylander fick i slutet av oktober kritik för att han inte kastar sig och täcker skott i NHL vilken framkallade en debatt både i Nordamerika och i Sverige huruvida de offensivt producerande spelarna faktiskt ska göra det eller inte.

Det anses dock fortfarande som en av de mest hedervärda sakerna man kan göra som hockeyspelare och något som tränare mer än gärna ser. Före detta Röglekaptenen Andrée Brendheden berättar i senaste avsnittet av SHL-podden hur assisterande tränare Mikael Gath tog det ett steg längre när han hade honom i Rögle 2012/13.
– Vi tränade på att täcka skott. Det är lite sjukt. Med de här blåa puckarna som inte ska göra lika ont, men det gör de kan jag säga. Det är fullständigt fantastiskt rolig träning. ”Nu ska vi täcka skott. Pass upp till back på blå, du ska in och täcka skott, jag skjuter. Jag ska försöka träffa dig.” Det var roligt. Rolig träning, säger Brendheden ironiskt.

– Nej, det är inte det roligaste man har varit med om. Man tog ut en dunk blåa puckar och så stod (Mikael) Gath där och sköt på oss för att vi skulle lära oss att täcka rätt. Han tyckte det var sjukt roligt. Du kan ju tänka dig själv som tränare. Att bara stå och mata, det måste vara fantastiskt.

Ishockey, Kvalserien, Rögle - Timrå

Huruvida Rögle var SHL:s bästa lag på att täcka skott den säsongen (2012/13) är oklart, men Brendheden erbjuder ett annat lite mer cyniskt alternativ till varför Gath ville stå och ”mata”.
– Det är ju världens läge för tränaren. Han kanske tänker ”han har ju inte varit så bra” om en spelare och så är det lite känsligt att peta honom. Då kan man ju bara dra ett slagskott på insida knä så kanske inte han kan spela på ett par veckor. Det är en väldigt enkel väg ut för att slippa alla bekymmer, om man som tränare inte vill ta det med spelaren personligen. Så han hade alla möjligheter att skjuta ut en från hockeyn en månad. Det var bara att lasta, säger Brendheden skämtsamt.

Andrée Brendheden spelade nästan 400 matcher i SHL och Hockeyallsvenskan innan han la skridskorna på hyllan just efter ”täcka skott”-säsongen 2012/13.

Vinner Rögle sin nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

-> Lyssna på SHL-podden på iTunes