Brendheden om forne lagkamraten Bergström: ”Han är väldigt djup”

Hem » Intervju » Brendheden om forne lagkamraten Bergström: ”Han är väldigt djup”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Karlskrona-forwarden Alexander Bergström spelar sitt livs hockey och fick förra veckan debutera i Tre Kronor. Vägen dit har dock inte varit kristallklar och förre Rögle-lagkamraten Andrée Brendheden säger att Bergström är en spelare som är väldigt beroende av sitt självförtroende.
– Han analyserar mycket och är en väldigt djup hockeymänniska. Han har tidigare haft en tendens ett deppa ner sig och ha lite för höga krav på sig själv men nu har han det där grymma flytet i allt han gör, säger Andrée Brendheden i det senaste avsnittet av SHL-podden.

Förra säsongen kom Karlskrona klart sist i SHL men den här säsongen har något hänt. De ligger trea i tabellen men med en match mindre spelad, så man skulle kunna säga att det är Sveriges bästa hockeylag just nu. En av de viktigaste pjäserna i det nya vinnande laget är Alexander Bergström, som gjort 13 poäng på 16 matcher, blev nominerad till Månadens spelare i oktober och förra veckan fick debutera för Tre Kronor i Karjala Cup.

En som spelat med Bergström är förre Rögle-kaptenen Andrée Brendheden. I det senaste avsnittet av SHL-podden pratar han öppenhjärtigt om sin gamle lagkamrats utveckling och erbjuder tankar om varför vägen kanske inte varit spikrak för Bergström alla gånger.
– Jag är imponerad över hur han har vuxit som spelare den här säsongen men även förra. Framför allt i år har han tagit ett steg till. Grymt kul för honom, han är en krigare, säger Brendheden.

– Han har alltid haft det i sig på något vis, han har kvaliteter som är väldigt bra. Han har inte dock inte fått ut allting men nu får han det på ett helt annat sätt. Han är väldigt beroende av sitt självförtroende, det är väl inget att hymla om. Han är en spelare som man direkt ser om han har något självförtroende eller inte. Han har tidigare haft en tendens ett deppa ner sig och ha lite för höga krav på sig själv men nu har han det där grymma flytet i allt han gör. Han har ju gått den långa vägen med division 1-spel och bottenlag i Hockeyallsvenskan så det är kul att han får synas lite i rampljuset nu, tycker jag.

Brendheden och Bergström spelade tillsammans i Rögle 2011/12, då gjorde Bergström 32 poäng på 38 matcher i Hockeyallsvenskan. Brendheden berättar om hur detaljstyrd Bergström är och hur han och de andra spelarna i Rögle ibland fick sitta runt Bergström i omklädningsrummet och lyssna på hans taktiska genomgångar.
– Han gillar detaljer, både med utrustningar och bågar. Han analyserar mycket och är en väldigt djup hockeymänniska så att självförtroendet har kommit utifrån att han nu har fått bekräftelse på alla sina bågritningar och detaljer. Som att tejpen ska ligga lite mer åt höger eller vänster. Och nu funkar det. Så han är nog mer en teoretiker i den bemärkelsen.

Bågritningar?
– Ja, när man ritar bågar på en tavla. En hockeytavla.

Menar du att spelare sitter och gör det?
– Det finns faktiskt de som gör det och de tycker det är väldigt roligt också. De gillar att rita bågar. ”Här får du pucken”, ”Sväng vänster där” eller ”Styr lite så”. Jag var inte en av dem, säger Brendheden och skrattar.

Brendheden själv fick mycket uppmärksamhet på Twitter när han twittrade ut följande humor samtidigt som Bergström gjorde debut i Tre Kronor: