”Det är ett misslyckande för Frölunda”

Hem » Intervju » ”Det är ett misslyckande för Frölunda”

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om Frölundas avstängningar av juniorer – får man säga vad man vill på en hockeyrink? – och varför haltar Skellefteås offensiva spel? Vi kollade med Sportbladets journalistorakel Hans ”Abris” Abrahamsson.

I veckan uppstod dramatik i Frölunda när fyra juniorspelare “tackade nej” till att spela i A-laget då en registrerad SHL-match gör att de inte får spela collegehockey i Nordamerika. Det resulterade i att Frölunda stängde av spelarna. Hur ser du på situationen?
– Att det är ett misslyckande för Frölunda som organisation att stänga av flera juniorer mitt under säsongen. Att nästan en handfull juniorer inte kan tacka nej till A-lagsspel när det är skadekris. Att det måste finnas tydliga regler för vad som gäller och förväntas om man är juniorspelare i en SHL-organisation. Lite så.

En annan typ av dramatik var det i Leksand i lördags. Karlskronas Marcus Paulsson fick en ful tackling av Patrik Norén vilket, enligt KHK-lägret, fick Janos Hari att åka fram och skrika en mängd grova glåpord till en liggande Paulsson. Han hämnades då genom att slasha Hari vilket senare granskades och gav Paulsson två matchers avstängning och 25 000 kronor i böter. Hur ser du på Haris roll i detta, får man säga vad man vill i en hockeyrink?
– Nej, det får man givetvis inte. Rasistiska uttalanden och att blanda in familjemedlemmar är saker jag tycker går bort direkt. Men så länge det inte finns bevis kommer man undan, och att inte låta sig hamna ur balans på grund av verbala påhopp ingår också i en SHL-spelares arbetsbeskrivning. Men oavsett vad som hänt: Karlskrona har inte värvat Paulsson för att han ska åka och slå motståndare i båset. Han är en av lagets dyraste spelare och ska producera och leda laget. Jag har väldigt svårt för när enskilda spelare ger sig in i personliga vendettor och sänker sitt eget lag. Inte minst så kallade nyckelspelare.

Många lag har fått ”krisstämpeln” under hösten men om man ser till förväntningarna så måste man väl säga att Skellefteås offensiv är en av de största negativa överraskningarna. Hur ser du på det? Tillfälligheter, spelarna, spelsystemet?
– Klart jag trodde att Skellefteå skulle ligga lite högre, men jag är långt ifrån chockad. Redan i min analys inför serien tryckte jag just på att bredden på Skellefteås offensiva spets inte var lika vass som tidigare säsonger. Bakom Möller och Lindström såg det tunnare ut än vad vi har vant oss vid de senaste åren. Nu har dessutom Möller (och Axel Holmström) varit långtidsskadad och då tycker jag att bristen på offensiv spets blivit tydlig. Att dessutom den tilltänkte förstebacken offensivt, Kyle Cumiskey varit skadad, har inte gjort saken bättre.

Vinner Frölunda nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Frölunda här.