”Dahlin är en av Sveriges största talanger”

Hem » Intervju » ”Dahlin är en av Sveriges största talanger”
Foto: GT/Bildbyrån

Foto: GT/Bildbyrån

Veckans panel är här! Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan frågar vi om tre spelare av olika karaktär. Månadens spelare i oktober Daniel Paille, supertalangen Rasmus Dahlin och Linköpings Gustav Forsling-ersättare Anssi Salmela. GT:s hockeybloggare Henrik Leman, som driver bloggen ”Snacka med Leman” gör sitt andra framträdande.

Daniel Paille blev utsedd till Månadens Spelare i SHL i oktober. Han röstades fram som nummer ett före de andra två nominerade Karlskrona-spelarna Alexander Bergström och Johannes Jönsson. Var han enligt dig bäst i SHL i oktober och hur skulle du beskriva hans insatser i SHL så här långt?
– Jag är världens sämste på den där typen av subjektiva bedömningar, samtidigt: inget snack om att Paille är värd att prisas. Jag tror många hade räknat med att han skulle göra nytta för Brynäs – bara inte på det här viset. I Nordamerika känd för sitt hårda arbete, hux flux så är Paille en poäng-per-match-gubbe, något han inte varit sedan juniortiden. Säger en del om den inneboende kapaciteten, att han kanske fastnat i ett NHL-fack, och att Brynäs scoutingarbete är utsökt?

Rasmus Dahlin blev SHL:s nästyngsta målskytt genom tiderna när han i lördags vackert satte 1-0 mot Karlskrona. Man kanske ska akta sig för att göra för stora analyser av en så ung spelare men vad har du att säga om honom och hans framtid? Samt om vi tittar mer generellt, hur mycket skillnad tror du det kan göra för en ung spelares utveckling att så pass tidigt utmärka sig och få rubriker?
– Redan före det där målet var ju de flesta experter eniga: det här är en av svensk hockeys absolut största talanger. På Timothy Liljegren-nivå. Kanske ännu högre, även om det är svårt att jämföra dessa två nu när stackars Timothy fortfarande är borta efter körtelfebern. Rasmus Dahlin är häpnadsväckande mogen, han är modig, smart, tekniskt skicklig, och om Frölunda bara har is i magen och inte spelar sönder honom (planen är att varva senior- med juniorspel, det tycker jag är smart) så är det självklart bra att 16-åringen från Skaraborg tidigt får känna på allvaret på seniornivå. Det bör han växa av.

Gustav Forsling har ju tagit en ordinarie plats i Chicago Blackhawks och gjorde i natt sitt första NHL-mål. Linköping har sannolikt gett upp hoppet om att han ska komma hem under säsongen och presenterade idag SHL-meriterade Anssi Salmela som nyförvärv på backplatsen. Är det ett bra drag av Linköping?
– Ja. Mycket bra, till och med. Salmela må vara lite av en legoknekt, men det dräller inte av riktigt skickliga backar på marknaden, och finländaren har visat att han gör nytta vilken klubb han än tillhör.
Linköping, som känts framtungt redan från start, behövde verkligen hjälp på backsidan. Så mycket bättre sådan än Salmela (med god SHL-vana, ett stort plus!) kunde LHC inte ha hittat så här års.

Vinner Frölunda nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Frölunda här.