”Lundeström har enorm potential”

Hem » Intervju » ”Lundeström har enorm potential”
Bild: Helsingborgs Dagblad/Bildbyrån

Bild: Helsingborgs Dagblad/Bildbyrån

Varje vecka pratar vi med några av Sveriges SHL-experter och hör av vad de har att säga om hockeyveckan som gått. Den här veckan snackar vi om Luleås supertalang Lundeström, Färjestads ånglok och vilken spelare som är SHL:s största besvikelse så här långt. Vi pratade med HD:s sportreporter Linus Ahlin.

16-årige Isac Lundeström gjorde sitt första mål i helgen och blev därmed Luleås yngsta målskytt genom tiderna. Vilken potential har Lundström och vad ser du skrivet i stjärnorna för talangen
– Klart att där finns en enorm potential om man kan leverera på den nivån vid så ung ålder. Det är även en fördel för Isac Lundeström att han fått utvecklas hela vägen i Luleå, som är en trygg miljö för honom. Jag såg honom senast i Rögle–Luleå förra veckan och det syntes att han har spelförståelsen, styrkan och framförallt modet att ta plats trots sin unga ålder. Häftigt också att Luleå spelar honom i förstakedjan – unga talanger behöver förtroende för att kunna ta stegen Lundeström har gjort och förhoppningsvis kommer att ta i framtiden.

Färjestad går som tåget just nu. I helgen kom sjätte raka segern och man har bara släppt in sex mål på de sex senaste. Vad är det de har gjort så bra?
– Imponerande. Jag tror att en del handlar om förväntningar och tryck utifrån. Färjestad kom femma i grundserien ifjol, åkte ut i kvartsfinal och fick flyga under radarn när det pratades favoriter och topplag inför säsongsstarten. Det är inte ofta Färjestad får den rollen i förhandsnacket och jag tror att det gjorde laget gott. Nu har spelsystemet satt sig och känslan är att alla har accepterat sin roll i Färjestad. Defensiven är givetvis en nyckel, med en formtoppad Lars Haugen som sista utpost, tillsammans med en välkomponerad backsida i Leif Carlssons lagbygge. Samtidigt måste man nämna att Färjestad lyckats pricka rätt på värvningsfronten. Forwardstrion Alexander Johansson, Marcus Nilsson och hemvändaren Per Åslund är exempel på nyförvärv som gått in och gjort skillnad direkt.

Andrew Calof, Robert Rosén och Niclas Bergfors är några av de spelare som inte alls levt upp till förväntningarna den här säsongen. Vem tycker du är den största besvikelsen hittills?
– Andrew Calof – i hård konkurrens med Niclas Bergfors. Inga poäng på elva matcher talar sitt tydliga språk, Skellefteå har som bekant fått en oväntat tung start och med skador på viktiga forwards som Oscar Möller, Axel Holmström och Henrik Hetta (visserligen tillbaka senast). Då krävs det att en spelare med Calofs rutin och kapacitet kliver fram och är en ledande spelare när andra tvingas stå över. Speciellt i en kedja tillsammans med två nyförvärv i Jesper Olofsson och Emil Pettersson. Och Niclas Bergfors? Minus 9 på elva matcher, sämst facit med god marginal i hela Linköping kombinerat med en skral produktion är naturligtvis ett alldeles för svagt facit för en spelare med hans meritlista.

 Vinner Luleå nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på Luleå här.