”Alla lagkaptener kan skrika och säga vad de vill till domarna”

Hem » Intervju » ”Alla lagkaptener kan skrika och säga vad de vill till domarna”
Bild: Bildbyrån

Bild: Bildbyrån

Tio spelare i varje SHL-lag skyddas av domarna för att de är snälla och trevliga. Det säger tidigare SHL-profilen Per Ledin, som nu spelar i Schweiz, i senaste avsnittet av SHL-podden.
– Joel Lundqvist kan säga vad han vill och komma undan med det, säger Ledin.

Per Ledin spelade totalt 697 matcher under sina femton år i Elitserien och SHL. Han gjorde respektabla 277 poäng och drog på sig totalt 1236 utvisningsminuter. Hans relation till domarna har många gånger varit ansträngd, men menar att det är raka motsatsen för spelare han har mött. Och inte bara en eller två.
– Så är det. Herregud! Hur många vill du ha, hur många ska jag namnge? Vi kan gå igenom hela listan. Nog är det väl tio stycken. Först och främst alla lagkaptener. De kan säga och skrika vad de vill. Jag säger tio i varje lag.

Finns det någon speciell som borde haft många utvisningar men inte fått det för att han är omtyckt?
– Jag skulle kunna namnge så många äldre spelare som inte spelar längre. Svär jag åt domaren så sitter jag tio minuter, det är inget snack om saken. Det är lite känsligt det här, men alla kaptener. (Johan) Davidsson till exempel. När det väl brann av för honom så var det fritt. Joel Lundqvist kan säga vad han vill och komma undan med det.

Ledin var länge känd som en ”buse” i SHL, men ju längre karriären har hållit på, desto lugnare har han blivit. Under sin sista säsong i Luleå 2014/15 drog han bara på sig 34 utvisningsminuter på 41 matcher, och till slut lärde han sig att det var olika regler för olika spelare.
– Jag har förstått att det är så. Sen införde de ju böter för snack. Får du tio minuter så kostar det till exempel tusen spänn som går in i lagkassan. På något sätt så älskar man spelet för mycket för att jag ska provocera och berätta för en domare att han är dum i huvudet. Det hjälper ingenting förutom i just den stunden.

Spela på utvisningar och massor av andra SHL-odds här

Lyssna på SHL-podden här!