Skånederbyt som hade allt

Hem » Bloggar » Skånederbyt som hade allt

8-7 kan det stå en bit in i första halvlek i en handbollsmatch eller vara ett resultat hämtat från en avslutad SSL-match. I lördags när jag lämnade Lindab Arena efter att ha bevittnat ett helt makalöst Skånederby var det precis det resultatet som gick att läsa på jumbotronen, 8-7.

För er som inte som var där eller såg matchen på annat sätt så kommer här en kort sammanfattning:

Rögle kom till årets andra Skånederby (två derbyn efter 4 omgångar, spelschemat?) med ett otroligt sargat självförtroende och med en stor krisstämpel hängande över sig. Malmö hade däremot fått en kanonstart på årets SHL och med ett självförtroende på topp. Det fanns endast ett håll som matchstarten borde pekat åt, eller? Malmö höll på att ta ledningen redan efter 01.36 men lyckades i stället i samma sekvens dra på sig en utvisning för interference. Rögle fick powerplay och direkt utdelning till 1-0, och därmed släppte ett tungt lass från nordvästskåningarnas axlar. Att få ta ledningen inför en fanatisk hemmapublik var precis det laget behövde!  Helt plötsligt fanns där en frenesi och fart i spelet som inget sett röken av under de första tre omgångarna och vips så stod det 3-0 till hemmalaget. Malmö reducerade sedan Rögles ledning och gick till pausvila med två måls underläge.

I den andra perioden fick vi se ett tydligt bevis på att man aldrig är mer sårbar än direkt efter att man själv gjort mål. Malmö reducerade Rögles ledningsmål två gånger om inom loppet av 30 sekunder och vägrade att ge upp. Faktiskt var det så att Malmö körde över Rögle i den andra perioden. Hade inte Malmö bjudit Rögle på sina kontringmål i den här perioden tror jag de hade varit ikapp redan inför den tredje perioden. Röglemålvakten Emil Kruse räddade faktiskt sitt lag i det läget då han gjorde många kvalificerade räddningar.

Inför den tredje perioden hade lagen förmodligen bestämt sig för att lämna kvar sitt försvarsspel i omklädningsrummet då det bjöds på öppna Skånska landskap på isen. Det blev mål på det mesta och till slut var Malmö ikapp till 7-7. En frustration av förlorade poäng blev till slut i alla fall ett litet glädjeämne för Rögle som knep bonuspoängen. Jag var ”expert” för Rögle Live under matchen. Ganska komiskt när jag efter matchen hör mig själv säga att Rögle hade ett bättre försvarspel än det jag sett tidigare. Eh, va? Jo jag tyckte mig faktiskt se ett aggressivare och mer resolut Rögle i egen zon trots sju mål i baken. Malmö är bra i år, riktigt bra! När man trycker på knappen och tar bort sitt slarv är laget så pass bra att man bör vara med och slåss om topp fem i årets SHL.

Matchens bästa: Rögles Edwin Hedberg gjorde tre mål och var ett ständigt hot framåt. Han verkade må bra av att ha tillbaka sin kedjekompis Mathias From (som även han var riktigt bra i matchen) efter skadefrånvaro.

Matchens frågetecken: Malmös slarv. Malmö gav bort fyra mål på grund av just slarv och felbedömningar. Hade man minimerat dessa misstag hade man tagit tre poäng.

Matchens delikatess: Rögles 3-0 mål. Juhamatti Aaltonen serverade Bryan Lerg till tom kasse med en klassisk slagskottsfint pass. Läckert och hockeygodis av högsta klass. Aaltonen är en lirare vare sig han backcheckar eller inte.

Matchens mest nöjda: Röglepubliken som ÄNTLIGEN fick lite hopp om en ljusare framtid och fick se ett effektivt hemmalag vara skoningslösa i sitt kontringsspel.

Matchens mest oväntade statistisk: Oscar Alsenfelt hade 60 % i räddningsprocent. Den såg man inte komma och helt ärligt är där inget direkt misstag av Alsenfelt på de 8 insläppta målen.

Matchens skada: Hur allvarlig är Alen Bibic skada? Alen är en oerhört viktigt pjäs i Rögles försvarsspel och skulle han vara borta en längre tid är det inte bra för Ängelholmarna.

Första oktober 2016 vann Malmö i Ängelholm med 7-6 i en oerhört sevärd match. Matchen i lördags var faktiskt ännu vassare ur ett underhållningsperspektiv och en match som det kommer att talas länge om i Skåne. Jag åkte hem med en härlig känsla av att det är precis en sådan här match som gör att jag älskar den här sporten! Hoppas publiken på plats återvänder och inser värdet i uppleva SHL-hockey live!

Till sist vill jag uppmärksamma er på något som är viktigare än all sport i världen och det är den tuffa kampen som Oliver Mattson med familj just nu går igenom. Blir SÅ rörd när hockeyfamiljen visar att vi tillsammans kan hjälpa och göra skillnad. Gå du också in och registrera dig på Tobiasregistret och ge dig själv en möjlighet till att rädda någon annans liv!