Premiärdags!

Hem » Bloggar » Premiärdags!

Då var det ÄNTLIGEN dags för premiär i årets SHL. Den långa försäsongen är till ända och nu börjar allvaret. Hela hockeysverige är nu redo för årets spännande SHL-säsong.

Domarna har laddat hela sommaren för att i år med Ulf Rönnmark som ny domarchef prestera gedigna insatser. Det har även kommit en del regeljusteringar som kan vara bra att ha koll på inför lördagens start:

Ifjol var antalet bortdömda mål och om hur inblandade situationsrummet skulle vara i det beslutet, ett av de stora diskussionsämnena. I år har begreppet ”uppenbar kontakt” anammats. Det ligger ett stort ansvar hos domarna att få alla att förstå när kontakten mellan spelaren och målvakten är just uppenbar. Dessutom ska domarna på isen ha det slutgiltiga beslutet i sina egna händer och inte situationsrummet. Jag tycker att det är bra och om det blir tydligt från början så kommer det att bli en förbättring.

Isen ska inte skrapas innan straffläggning. Det är lika för bägge lagen och man sparar minst 5 minuter i den oerhört sega väntetiden på att straffläggningen ska börja. BRA!

Tekare som tidigare blivit bortplockad får nu stå kvar och teka en gång till. Risken här kan vara att det utnyttjas och att de duktiga tekarna får en chans till och där av en möjlighet att ligga på gränsen vid första tekningstillfället.

Att anmäla in tre målvakter på laguppställningen är också en nyhet i SHL. Det tycker jag också är bra om det vid visst tillfälle är frågetecken för skada eller sjukdom på en målvakt. Det kanske blir så att vi får se två målvakter på bänken vid något tillfälle som öppnar var sin bås dörr, vilket hade varit en kul syn.

Lagen har förberett sig på bästa sätt och har gnuggat spelsystem, powerplay och andra delmoment ut till förbannelse. Enligt försäsongens resultat har Frölunda visat att de har hittat rätt i många av sina förberedelser. De försvarande mästarna Hv71 har däremot haft bekymmer vilket inte är helt oväntat med tanke på den sedvanliga spelaromsättning som det ofta blir i ett guldlag. I övrigt tycker jag att vi ska ta försäsongsresultaten med en liten nypa salt och inte lägga allt för mycket fokus på någon försäsongstabell eller liknande. Nej, nu är det på ”riktigt” och poäng som det ska spelas om. Starten är viktig! Det går inte att stå och vänta på perrongen när tåget går. Att hamna på efterkälke i början ger en mental oro som faktiskt kan vara en hel säsong och som kan vara väldigt svår att ta sig ur ifrån.

Fansen har testat röstkapacitet, målat tifo och övat ramsor hela sommaren. Nu väntar en hel säsong där sitt egna lag ska stöttas i vått och torrt. Ena månaden tror man på ett SM-guld och andra månaden är man inne på att inte förlänga sitt säsongskort till nästkommande säsong. Fast det gör man ändå, alltid. Säsongen är som en känslomässig berg-och dalbana. Det är ett kvitto på att SHL och ishockeyn berör så många!

På lördag är det inte vilka matcher som helst heller. Det ska spelas fem härliga matcher där ett Skånederby mellan ärkerivalerna Malmö Redhawks och Rögle BK sticker ut mest. Den seriestarten får hela Skåne att stanna upp kl.15,15 på lördag när pucken släpps.

Vallfärda till arenorna och ni som inte får plats där bunkrar upp med tilltugg hemma i soffan, för på lördag kör det igång!

À Bientôt,
Andrée