”De har stora chanser att lyckas i NHL”

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » ”De har stora chanser att lyckas i NHL”

Först och främst, gott nytt år till alla läsare!

Vi har ju en väldigt intressant slutdel på serien framför oss innan ett som alltid underbart slutspel väntar. Klyschan att det är rekordjämnt lever väl i allra högsta grad denna säsongen och någon serielunk har i alla fall inte jag känt någonting av.

Parallellt med SHL har väl ingen missat att ett JVM pågår, och Sverige har nu alltså 48 raka segrar i gruppspelet i den här turneringen. Smaka igen och sug in den siffran. Det är tamejtusan helt galet. Låt vara att kanske 50-60% av dessa matcher är mot motstånd vi ska vinna mot 9,5 gånger av 10, men minst ett 20-tal har ju varit mot riktigt bra hockeynationer. Det är inte klokt egentligen och något som är värt att hylla. Frågan på allas läppar är ju varför det kan ha blivit så.

Jag tror helt enkelt att Sverige är och har varit ledande på att skaffa en lagsammanhållning och gemenskap på väldigt kort tid. Detta blir extra viktigt i en turnering där (såklart!) alla vill att det ska bli just deras turnering framför ögonen på alla dessa scouter och general managers. Min känsla är att Sverige är oerhört bra på att få även de som får spela i fjärde och aldrig är inne på isen när det satsas framåt att ta sin roll med stolthet och där gör ledarna ett kanonjobb. Och är det något man ska ha med sig att scouter letar efter så är det garanterat spelare som är med i vinnande lag och bidrar där, än spelare som visserligen gör poäng men har ett halvtaskigt kroppsspråk.

Addera detta med att vi har en jäkla massa bra hockeyspelare så tror jag att vi har en del av förklaringen till den magiska siffran 48 där. Vilka från dagens SHL kan då bli framgångsrika i NHL inom en hyfsat snar framtid? Ja, det tänkte jag försöka gissa nu fylld med självförtroende efter att ha tagit fram Elias Pettersson tidigt föregående säsong (svårt va?)


Sverige tar JVM-guld? Odds: 6,00


1. Jesper Boqvist

Har väl egentligen det mesta som NHL-lagen letar efter nuförtiden med sin härliga speed, puckkontroll och sitt spelsinne. Leder interna poängligan i Brynäs (7:a i ligan) och jag skulle bli mycket förvånad om han inte får och tar chansen nästa säsong.


2. Emil Larsson

Slog ju igenom med dunder och brak förra säsongen och även om poängproduktionen kanske inte varit densamma i år så gillar jag vad jag ser. Vinner otroligt mycket närkamper och skapar lägen för sig själv och sina medspelare. Har dessutom gjort 3 baljor på 5 landskamper och det är alltid ett bra skyltfönster.


3. Leon Bristedt

En personlig favorit jag fått denna säsongen och han har redan varit över och spelat collegegockey i Minnesota under fyra säsonger så de små rinkarna behärskar han ju. Är liten till växten men det är som sagt inte ett lika stort hinder nu som förr och jag tycker han har så mycket i övrigt att det skulle vara riktigt spännande att se vad han kan åstadkomma på andra sidan pölen!

Detta var kanske inte de tre som har störst chans att spela NHL inom en snar framtid, men tre spelare jag tror skulle ha stora chanser att lyckas om de fick rätt roll i en organisation!

På återhörande!